latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:09 | Аутор: РТРС

Лазански: Резолуција веома добро рјешење

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански рекао је Срни да је Резолуција о проглашењу војне неутралности Републике Српске веома добро рјешење и да је добродошла у тренутку када се на разне прикривене начине БиХ настоји "увући" у НАТО.
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић) -
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

Лазански је оцијенио да је став предсједника Републике Српске Милорада Додика у вези са укупном демилитаризацијом БиХ добро рјешење, најповољније у датим околностима, те је честитао властима Српске на челу са Додиком на доношењу Резолуције.

Он је напоменуо да је Додик у вези са питањем уласка БиХ у НАТО рекао да ће се Република Српска руководити потезима Србије и да ће, докле год је Србија неутрална, такав бити и став Бањалуке.

Нагласивши да без сагласности Бањалуке нико не може да "увуче" БиХ у НАТО, Лазански је указао и на то да је предсједник Српске неколико пута рекао да се таква одлука не може донијети без референдума народа.

Он је додао да остаје нејасно какав је став опозиције у Републици Српској "јер је Резолуција изгласана са 44 гласа `за`, а опозиција је блокирала главну скупштинску дворану и није хтела да учествује у томе".

- Сад је јако добро питање - да ли је опозиција у Републици Српској за војну неутралност или није? Ово је сад, што се каже - на муци се познају јунаци - да видимо став опозиције јер ово је био моменат да се и опозиција и власт у Српској нађу на истој основи. Колико видим, опозиција није реаговала, што значи да кокетирају са онима који су за улазак БиХ у НАТО - закључио је Лазански.

Извор: СРНА