latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:54 | Аутор: РТРС

"Српска Резолуцијом поручује да неће прихватити увлачење у НАТО"

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић оцијенио је данас да Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју је усвојила Народна скупштина Српске, представља поруку да Српска неће прихватити неуставно наметање било какве одлуке, а прије свега, увлачење у НАТО, и да ни на који начин не противуријечи уставном поретку БиХ.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

- Напротив, резолуција потврђује све што је договорено у Дејтону, што се односи на конфигурацију БиХ и не намеће било каква рјешења другима - рекао је Анђелковић Срни.

Анђелковић је истакао да резолуција полази од тога да Српска, која је под сталним притиском и која се више пута суочавала са једностраним наметањем рјешења која су противна вољи грађана и власти у Српској, неће прихватити да буде увучена у НАТО, без механизама за доношење одлука који су прописани у Дејтону.

Он је указао да је јасно да народ и власт Републике Српске никада неће прихватити да уђе у НАТО, а да "многи покушавају на неуставни начин да наметну ту одлуку БиХ, односно Републици Српској".

- Поучена оним што се десило са укидањем војске и многих институција, Република Српска сада доноси једну врсту дефанзивне резолуције која никоме ништа не намеће, само врло јасно истиче да неће прихватити противзаконито, неуставно наметање било које одлуке, а прије свега увлачење у НАТО, што је сада некима циљ - закључио је Анђелковић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Извор: СРНА