latinica  ћирилица
18/10/2017 |  12:01 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Јовановић: Резолуција води јачању самосталности Српске

Предсједник Демократске странке Србије Милош Јовановић подржао је доношење Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске јер то води јачању њене самосталности и заштити српских националних интереса.
Предсједник Демократске странке Србије Милош Јовановић - Фото: Novosti.rs
Предсједник Демократске странке Србије Милош ЈовановићФото: Novosti.rs

"Ова одлука Народне скупштине Републике Српске, као и Резолуција Народне скупштине Србије из 2007. године којом је проглашена војна неутралност Србије, доказ су да је, упркос страним притисцима, могуће одбранити национално достојанство и државне интересе", наводи се у саопштењу.

Из ДСС-а су истакли да је принцип војне неутралности Србије сада потребно додатно ојачати усвајањем закона о војној неутралности који су посланици ДСС-а предложили у Народној скупштини.

ДСС је апеловао да сви политички актери, који се декларативно залажу за војну неутралност, подрже овај приједлог закона.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ноћас Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Извор: РТРС/СРНА