latinica  ћирилица
18/10/2017 |  10:41 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Меч деценије: Звезда и Арсенал 40 година касније (ВИДЕО)

"А, у Лондону мук" – култна реченица глумца Небојше Глоговца из филлма "Муње". Алузија на митски гол Душана Дулета Савића када је у 87. минуту утишао крцати 'Хајбери'.
Лига Европе: Црвена звезда-Арсенал (Илустрација: РТРС) -
Лига Европе: Црвена звезда-Арсенал (Илустрација: РТРС)

Тог 6. децембра 1978. године Црвена звезда је у сред Лондона избацила Арсенал из Купа УЕФА, а гол одлуке постигао је Душан Савић, пошто славни голман Пат Џенгинс није имао шансе да спречи да лопта заврши под пречком.

"Нисам знао да ће о том голу толико да се прича, а још мање да се памти 40 година. Вјероватно ће трајати још 40 година. То је гол који није донио трофеј и чудно је колико се памти, вјероватно то нешто говори", рекао је Савић.

&лсqуо;Тобџије&рсqуо; су повеле у 69. минуту преко Алана Сандерленда, али црвено-бијели нису поклекли и у финишу меча сјајном акцијом утишали чувени стадион на којем је било 41. 566 навијача.

Недељко Милосављевић је проиграо Владимира Петровића Пижона, који је петом додао лопту до Цвијетина Благојевића, а овај идеалним центаршутом спољним дијелом копачке пронашао првог човјека коме је 'Маракана' пјевала именом и презименом.

Сада, скоро 40 година касније, жријебом у Грималди форуму одлучено је да екипа Владана Милојевића буде учесник два нова спектакла са славним премијерлигашем.

Имајући у виду игру и резултате у досадашњем дијелу сезоне, може се рећи да је еуфорија иста као и 1978, иако је разлика у квалитету далеко већа, говорећи из перспективе Енглеза.

Дан пред гостовање тима Арсена Венгера карата за највећи стадион у Србији више нема, па ће 52.000 звездаша угостити 'Тобџије'.

Арсенал јесте апсолутни фаворит, али сигурно је да и домаћи имају своју рачуницу. Послије двије рунде у другом по квалитету континеталном такмичењу, вицешампион Србије има реми против БАТЕ Борисова, односно велику побједу из Келна.