latinica  ћирилица
18/10/2017 |  09:21 ⇒ 09:27 | Аутор: РТРС

Протест у Барселони, на улице изашло 200.000 људи

На улице Барселоне синоћ је изашло око 200.000 људи да протестује након хапшења двојице каталонских лидера у све већим тензијама у Шпанији од како је одржан спорни референдум о независности Каталоније.
Протести у Барселони - Фото: Getty Images
Протести у БарселониФото: Getty Images

Велики број демонстраната је носећи бијеле и црвене свијеће узвикивао "независност" док су марширали центром града након одржаног минута ћутања, јавља АФП.

Портпарол полиције у Барселони рекао је да је на протесту учествовало око 200.000 људи.

Протести са свијећама одржани су и у Ђирони, Реусу и другим градовима Каталоније у знак протеста против пресуде шпанског суда да задржи у затвору двојицу каталонских лидера, предсједника каталонске Народне скупштине и удружења "Омниум Културал", због навода да су изазвали побуну.

Суд је просудио да су они били организатори масовних демонстрација у Барселони који су ометали полицијску операцију против припреме референдума о независности, који је одржан у тој шпанској покрајини 1. октобра.

Како је АП раније пренио, када су почели да се окупљају, хиљаде присталица независности Каталоније носили су транспаренте "Слобода за политичке затворенике", ударали у лонце и трубили аутомобилским сиренама.

Демонстрације, наводи француска агенција, догађају се у вријеме када се ближи крајњи рок који је званични Мадрид поставио за лидера Каталоније Карлеса Пуђдамона да саопшти да ли планира или не да прогласи независност након забрањеног референдума.

Пуђдамон је до сада одбијао да пружи коначан одговор, позивајући умјесто тога, шпанског премијера Марјана Рахоја на преговоре.

Међутим, Рахој је одмах одбацио да посредује и уколико Пуђдамон не одустане, он ће највјероватније почети да уводи директну контролу над овим полуаутономним регионом.

Такав потез могао би да ескалира најгором политичком кризом у Шпанији од оне која је произашла из војне диктатуре 1997, оцјењује агенција.

Извор: РТС