latinica  ћирилица
17/10/2017 |  22:30 | Аутор: РТРС

Британија- Истраге због повећаних пријетњи терориста

У току је више од 500 истрага о тероризму у Великој Британији, са већим обимом операција безбједносних служби, усљед повећаних пријетњи, изјавио је шеф МИ5 Ендру Паркер.
Ендрју Паркер, шеф британске обавјештајне службе МИ5 - Фото: AP
Ендрју Паркер, шеф британске обавјештајне службе МИ5Фото: AP

Обим дјеловања безбједносних служби већи је него икада, а у више од 500 истрага укључено око 3.000 лица за које се зна да су тренутно на неки начин умијешани у терористичке активности.

Паркер је нагласио да се британске безбједносне снаге суочавају са повећаним бројем планираних напада и да је у посљедње четири године спријечено више од 20 напада.

"Само у посљедњих седам мјесеци смо у сарадњи с полицијом спријечили седам терористичких завјера исламских екстремиста", рекао је Паркер.

Велика Британија је ове године била мета терориста у пет напада, од тога четири у Лондону и један у Манчестеру.

"Пријетње су разнолике, више него што сам до сада видио, и укључени су екстремисти различитих година, пола и различите прошлости", рекао је Паркер.

Он је упозорио и на то да се напади могу веома брзо припремити, и да понекад од почетка припрема до напада прође само неколико дана и да је нападе тешко спријечити, преноси АФП.

"Завјере се развијају у Великој Британији, као и у иностранству и путем интернета, који омогућава потенцијалним нападачима да науче сами да направе бомбу. Не можемо се надати да ћемо све спријечити", закључио је Паркер.

Извор: СРНА