latinica  ћирилица
17/10/2017 |  19:24 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Сарајево кроз вијекове" Десанке Шућур

Монографија "Сарајево кроз вијекове", нова књига Десанке Шућур, данас је промовисана у Матичној библиотеци у Источном Сарајеву, која је и издавач овог дјела.
Промоција књиге "Сарајево кроз вијекове" Десанке Шућур - Фото: СРНА
Промоција књиге "Сарајево кроз вијекове" Десанке ШућурФото: СРНА

Рецензент Слободан Наградић нагласио је да је ријеч о драгоцјеном дјелу које представља општи пресјек историје Сарајева и које треба да буде стимулативно за нове истраживаче.

Наводећи да није ријеч о научном раду, Наградић је указао на поглавље које се односи на најновију историју Сарајева и настанак Источног Сарајева.

"Оно што је, такође, важно јесте да је Десанка успјела да пласирала резултате пописа становника Сарајева, прије свега свих Срба у посљедњих 150 година, а који свједоче да је Сарајево некада било већински српски град, да би они крајем прошлог вијека постали скоро статистичка грешка", додао је Наградић.

Констатовао је да је Шућурова својим дјелом успјела да отргне од заборава историју једног града који с временом постаје град само једног народа.

Говорећи о књизи "Сарајево кроз вијекове", други рецензент Жељко Вујадиновић констатовао је да најбоља дјела настају из ентузијазма, а не професионалне дјелатности.

"Такав је случај и са овом књигом која је значајна јер на јасан, свима приступачан начин даје преглед Сарајева од најранијих дана", рекао је Вујадиновић.

Као још једну вриједност овог дјела, он је навео чињеницу да се стара литература о Сарајеву обично завршавала са временом Првог свјетског рата или између два свјетска рата, док је овом књигом обухваћено и скорашње вријеме и настанак Источног Сарајева.

Шућурова је истакла да њена књига по обиму није велика и навела да је ово хронологија која доноси најважније податке о Сарајеву. Према њеним ријечима, књига је намијењена свим узрастима.

Шућурова је радни вијек до рата 1992. године провела у "Ослобођењу" из Сарајева, а потом је на пословима издаваштва радила у Новинској агенцији Републике Српске и Заводу за издавање уџбеника Српске.

Извор: СРНА