latinica  ћирилица
17/10/2017 |  18:40 ⇒ 18/10/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

Исламисти поражени у Раки - Хоће ли они који су стигли из БиХ кренути кући? (ВИДЕО)

Сиријске демократске снаге ослободиле су болницу у Раки и заузеле командно мјесто такозване Исламске државе. Екстремни исламисти су Раку сматрали главним градом и у њему четири године организовали бројне војничке параде.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

Поставља се питање да ли ће након овог пораза припадници ИСИЛ-а поријеклом са Балкана, почети да се враћају у своју домовину и колика нам опасност од њих пријети?

Аналитичари процјењују да ће се борци такозваног ИСИЛ-а поријеклом са Балкана, након пораза у Раки, у највећем броју, упутити ка осталим фронтовима. Наглашавају да период до њиховог евентуалног масовнијег повратка у земље из којих су отишли у Сирију и Ирак треба искористити за пооштравање казни. Процес својеврсног преваспитања, такозвану дерадикализацију оцјењују неефикасном, а казне несразмјерним у односу на опасности које од тих лица пријете.

"Када повратника са сиријског ратишта када казните годину дана, он у Федерацији БиХ ту казну може да отплати и таквих отплаћивања је било. Нису ни дан били у затвору", истакао је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

За разлику од Србије, у БиХ не постоји бескомпромисна институционална спремност за кажњавање бораца који се враћају са ратишта у Сирији, сагласан је и стручњак за међународну политику Драган Петровић из Београда. Та лица би, упозорава, могла искористити неспремност дијела бошњачко-муслиманских структура да се боре против овог проблема.

"Онда је за претпоставити да ће дио тих бораца да се врати, можда чак умрежен као што је то било раније у Авганистану, да им се придруже и саборци који нису са ових меридијана", истакао је виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду Београд Драган Петровић.

 Према процјенама стручњака, униформе војске такозване Исламске државе Ирака и Сирије обукло је око 1.000 лица из држава Балкана. Министар безбједности Драган Мектић увјерава да је БиХ спремна да одговори на све пријетње и истиче одличну сарадњу свих безбједносних агенције, задужених за контролу лица која се враћају са страних ратишта.