latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:38 | Аутор: РТРС

"Региону западног Балкана потребно стварање нове вриједности"

Региону западног Балкана потребно је стварање нове вриједности, јаче међусобне везе и храбро доношење одлука, рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.
Душко Марковић - Фото: Novosti.rs
Душко МарковићФото: Novosti.rs

"Највећи изазов је данас стварати нову вриједност, а Влада Црне Горе је посвећена политикама које стварају развој и нову вриједност", рекао је Марковић у Скопљу на Самиту 100 бизнис лидера југоисточне Европе.

Говорећи о потреби бољег повезивања у региону, Марковић је рекао да "живимо једни поред других, али да тешко долазимо једни до других".

Марковић је посебно истакао важност скупова попут данашњег у Скопљу.

"Овакви скупови и сугестије које долазе од пословне заједнице путем посебно фокусиране теме најбољи су приступ и најбоља подршка одговорним владама да мијењају стање и да обезбиједе квалитетнију валоризацију сопствених ресурса", нагласио је он.

Марковић каже да су владе спремне да прихвате одлуке пословне заједнице, али је проблем у администрацијама и ту су потребне реформе.

Према Марковићевим ријечима, западни Балкан и све земље тог региона више немају дилему у којем би стратешком правцу требало да иду.

"То је западни систем вриједности и та чињеница дефинише наше кључне реформе. Ако не будемо имали дилема резултат ће доћи, без потребе да се земље региона међусобно такмиче", оцијенио је црногорски премијер.

Дводневни самит 100 бизнис лидера југоисточне Европе јединствена је бизнис иницијатива која је покренута 2011. године ради пословних и економских интеграција, те идентификовања кључних пројеката и идеја с циљем развоја региона. Самит завршава данас са радом.

Самиту су присуствовали и премијери Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама те предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Извор: Срна