latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:33 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Савјет ЕУ: Власти у БиХ да интензивирају реформе

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк обавијестио је данас у Сарајеву, предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића о усвојеним закључцима Савјета ЕУ о БиХ, у којима се власти БиХ позивају на интензивирање свеобухватних реформи.
Човић, Вигемарк - Фото: klix.ba
Човић, ВигемаркФото: klix.ba

Вигемарк је истакао да се у закључцима Савјета ЕУ посебно истиче значај поштовања начела једнакости и недискриминације заснованих на уставној категорији конститутивности, саопштено је из Предсједништва БиХ.

С тим у вези, наглашена је неопходност реформе Изборног закона, која ће обухватити све аспекте релевантне за суштинско остваривање равноправности, а која подразумијева примјену начела легитимног представљања у процесу избора чланова Предсједништва БиХ, попуњавања националних клубова делегата у Дому народа ФБиХ.

Реформа Изборног закона обухватила би и спровођење одлука Европског суда за људска права, али и препорука релевантних међународних институција које позивају на унапређење транспарентности изборног процеса.

Саговорници су се сложили да су сва ова питања веома важна како би БиХ добила демократски и на Уставу заснован Изборни закон.

Човић је изразио увјерење да се пуно брже могу спроводити преузете обавезе према ЕУ, те је у том смислу подсјетио на закључак Предсједништва који обавезује на финализацију упитника Европске комисије и његов превод закључно с 15. децембром.

На основу обављених разговора са свим нивоима власти, Човић је оцијенио да се предуслови за кандидатски статус реализују у складу с предвиђеном динамиком, о чему ће информисати највише званичнике ЕУ у Бриселу, гдје путује 24. октобра.

Током сусрета, Вигемарк је изразио пуну подршку ЕУ у свим реформским настојањима која су у функцији јачања европске перспективе БиХ.

Извор: СРНА