latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:19 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Акција "Драгон"- Ухапшено 56, а контролисано око 40.000 особа

У периоду од 9. до 13. октобра на подручју 27 држава ЕУ, те Норвешке, Шведске, Молдавије, Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Колумбије и САД проведена је оперативна акција "Драгон".
Реализована велика акција "Драгон" у БиХ - Фото: klix.ba
Реализована велика акција "Драгон" у БиХФото: klix.ba

Ово је четврта у серији заједничких акција које проводе чланице Уније, ЕУ агенције и партнери у сарадњи са Еурополом и уз подршку осталих безбједносних агенција у борби против међународног и организованог криминала.

Акција "Драгон" је на територији БиХ проведена од 11. до 13. октобра, а оперативне мјере биле су усмјерене на откривање и сузбијање незаконитих миграција и других криминалних активности које их прате, као што су кријумчарење незаконите робе, трговина људима, фалсификовање докумената и остало.

У БиХ координатор акције било је Одјељење за сарадњу с Еурополом из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, а било је укључено 16 агенција за провођење закона, између осталих, СИПА, МУП Републике Српске, МУП-ови кантона ФБиХ, Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцијама БиХ, Федерална управа полиције.

Током оперативне акције, у БиХ је ухапшено 56 особа, те укупно контролисана 39.461 особа, 9.138 возила, шест возова, 427 аутобуса, 850 камиона и 670 локација.

Заплијењена су четири возила, седам мобилних телефона, 0,702 кг дроге, 112 кг цигарета, као извјесне количине новца.

Како наводи Дирекција за координацију полицијских тијела, током реализације ове акције између полицијских агенција у БиХ остварен је висок степен комуникације, координације и сарадње, као и са  другим државама учесницама операције.

Извор: Агенције