latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:12 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Фоча - могућност запошљавања и самозапошљавања (ВИДЕО)

Према посљедњим подацима на подручју општине Фоча је 3.300 незапослених од око 19.000 становника. У овој и прошлој години у сарадњи са Заводом за запошљавање 116 Фочака добило је привремени или стални посао.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Ивона Радановић дипломирана инжењерка пољопривреде, кћерка погинулог борца одрађује припавнички стаж у Удружењу пољопривредника.

"Имамо доста посла. Мислим да ће ми ово доста допринијети како за стручни испит тако и за моје усавршавање", истакла је Радановић. 

За радно ангажовање 116 Фочака Завод је обезбиједио 750.000 марака. Обухваћено је подстицање самозапошљавања, запошљавање старијих од 50 година и борачких категорија.

"Од тога је 40 приправника такође добило могућност да стекне приправнички стаж, а општина је још поред тога из властитих прихода обезбиједила за приправнике", нагласио је начелник Фоче Радисав Машић.

Из Завода уз подршку Владе Српске за сљедећу годину најављују подстицање у вриједности око 16 милиона марака.

"Акценат је стављен на пројекат регресног плаћања доприноса, односно финансирање поврата регресних средстава конкретно привреди", изјавио је директор Завода за запошљавање Републиике Српске Мирослав Вујичић. 

Спровођење овог програма подразумијева да ће послодавцима у Српској за сваког запосленог радника на крају године бити враћен уплаћени новац за доприносе.