latinica  ћирилица
17/10/2017 |  13:07 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

У БиХ за три дана пронађено 40 илегалних миграната

Служба за послове са странцима у посљедња три дана ставила је под надзор у имиграциони центар 40 страних држављана који су прекршили имиграционе прописе БиХ.
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter) -
Служба за послове са странцима БиХ (фото:Twitter)

Илегални мигранти су пронађени на подручју мјесне надлежности теренских центара Требиње, Добој, Љубушки и Бихаћ.

Илегалним мигрантима је донесено рјешење о протјеривању, а биће депортовани у земље из које су дошли у БиХ, по основу споразума о реадмисији или у њихове матичне земље, саопштено је из Службе.

Ријеч је о мигрантима из земаља високог миграционог ризика, који у појединачним случајевима и мањим групама, настоје користити територију БиХ као транзитно подручје на путу према земљама ЕУ.

Ријеч је о држављанима Алжира, Либије, Пакистана, Марока, односно држављанима Турске и Албаније који злоупотребљавају безвизни режим са БиХ, настојећи да након легалног уласка у БиХ, илегално наставе путовање ка земљама западне Европе.

Из Службе истичу да предузимају све неопходне мјере и радње с циљем њиховог удаљења са територије БиХ и враћања у њихове матичне земље или земље из којих су илегално ушли на територију БиХ у складу са Споразумом о реадмисији.

У протеклих девет мјесеци ове године у БиХ је откривено укупно 605 илегалних миграната који су након проведеног поступка Службе за послове са странцима, стављени под надзор или су директно враћени у земљу из које су ушли у БиХ.

За исти период прошле године, под надзор су стављена 173 лица, што представља повећање броја илегалних миграната од 350 одсто. Ријеч је о држављанима Пакистана, Авганистана, Алжира, Марока, Турске, Албаније, грађанима самопроглашеног Косова и другим.

Повећан је број држављана Турске, Албаније и грађана самопроглашеног Косова враћених по основу споразума о реадмисији из Хрватске за које је утврђено да су илегално из БиХ прешли у Хрватску.

У сарадњи са Граничном полицијом БиХ, надлежним органима Хрватске и ефикасним провођењем споразума о реадмисији, спријечено је њихово настојање да се домогну замаља западне Европе.

Служба за послове са странцима је у прва три квартала ове године директно вратила у земље поријекла 302 илегална мигранта, за шта су средства обезбијеђена на основу пројекта "Превенција илегалних миграција у БиХ и региону и добровољни повратак илегалних миграната", који финансира Владе Швајцарске.

Иако БиХ није изложена масовном миграционом приливу, у земљама региона борави велики број миграната заустављен на балканској рути, који настоје пронаћи алтернативне руте кретања према земљама ЕУ, што укључује и транзит преко територије БиХ, наводе у Служби.

Служба за послове са странцима, уз помоћ других агенција за провођење закона, контролише миграције у БиХ и успјешно се носи са свим изазовима повећаног прилива илегалних миграната у БиХ.

Извор: СРНА