latinica  ћирилица
17/10/2017 |  12:23 | Аутор: РТРС

Дутерте прогласио Марави ослобођеним, али борбе још трају (ВИДЕО)

Филипински предсједник Родриго Дутерте прогласио је ослобођеним од "терористичког утицаја" град Марави у којем се данас повремено чују пуцњи и експлозије док се владине снаге боре против преостале мале групе исламских екстремиста.
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

Војска Филипина јуче је у борбама убила два кључна лидера екстремиста и очекује да је њихов потпуни пораз близу, пошто их је остало још између 20 и 30, у области површине два хектара. Борбе у Маравију воде се од 23. маја, када су екстремисти окупирали дијелове тог града на југу земље.

Портпарол филипинске војске Реституто Падиља рекао је да 20 до 30 преосталих екстремиста држи као таоце око 20 људи, међу којима има жена и дјеце.

Дутерте је данас посјетио град разорен борбама и прогласио његово ослобођење у кратком говору у руинираном школском кампу, удаљеном свега километар од мјеста где се још воде борбе.

"Даме и господо, проглашавам град Марави ослобођеним од терористичког утицаја", рекао је предсједник Филипина.

Командант војске Едуардо Ано рекао је за Асошиејтед прес да Дутертеова изјава значи да је пријетња екстремиста, који су пет мјесеци контролисали дијелове Маравија, суштински окончана.

"Они су без вођа и немају више организацију. Чарки ипак још има", рекоа је Ано.

Марави, исламски центар у већински католичкој земљи, уништен је у петомјесечним борбама између владиних снага и побуњеника повезаних с Исламском државом, у којима је погинуло више од 1.000 људи, од чега око 800 екстремиста.

Филипинске власти јуче су потврдиле да су у борбама убијена два кључна лидера екстремиста, а један од њих је Иснилон Хапилон, који је на листи најтраженијих терориста америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Извор: Бета