latinica  ћирилица
17/10/2017 |  10:42 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Почиње НБА шоу, "на западу ништа ново" или вријеме за промјене

У ноћи уторка на сриједу у два сата након поноћи почиње нова сезона НБА лиге.

Можда већ у првим мечевима Кливленд – Бостон и Голден Стејт – Хјустон добијемо одговор на два главна питања - Да ли је неко спреман да "Краља" скине са трона истока и може ли ко да се супротстави шампионима.

Да ли ће љубитељи НБА лиге гледати четврту епизоду епског окршаја Ратника из Калифорније и Коњаника из Охаја и да ли је то добро или лоше за најјачу кошаркашку лигу на свијету - главна је помисао пред почетак нове сезоне.

Једно је сигурно, оба тима су главни конкуренти за титулу и оба тима су се знатно појачала пред борбу за исти циљ.

Вориорси су прије свега успјели да у својим редовима задрже Кевина Дурента, МВП-а прошлогодишњег финала, Андреа Игодаулу, МВП-а Финала 2016. сезоне, Шона Ливингстона, једног од најбољих плејмејкера са клупе лиге и Џавела Мекгија, контроверзног, али веома ефикасног центра.

Уз све то, шампионе су појачали врсни шутери попут Ника Јанга и Омрија Каспија, као и руки Џордан Бел, који је првобитно био избор Чикага, али је продат Голден Стејту.

Са друге стране, поново је било бурно у Охају. Кливленд је напустио Кајри Ирвинг, неко ко је требало да ову франшизу води у годинама послије Леброна.

Ипак, Кливленд га није пустио да оде за џабе, па је пут Кливленда отишло три играча Бостона, Ајзеа Томас, Џеј Краудер и Анте Жижић. Уз њих, Кливленд ће покушати да "оживи" Дерика Роуза, Двејна Вејда и Џефа Грина и уз дефинитивно најбољег играча данашњице - Леброна Џејмса, покушати да прије свега остану неприкосновени на Истоку, а потом четврти пут у коштац уђу са невјероватним Голден Стејтом.

Управо толико јак и убједљив Голден Стејт узроковао је не само бољи састав Кливленда, већ и остатка лиге.

Готово сви тимови, а поготово они на западној конференцији чинили су све што је у њиховој моћи да саставе најкомпетентнији тим који би се супродставио и са трона склонио "ратнике".

Вориорси ће на западу имати прегршт изазова, од чега највећи у виду Оклахоме, која је Вестбруку довела Џорџа и Ентонија, као и Хјустона који је у своје редове довео једног од најбољих "правих" плејмејкера лиге Пола. 

Безопасни и нечујни неће бити ни Минесота тимбервулвси, који су на младо језгро Вигинс-Тунс, довели поуздане играче и звучна имена попут Батлера, Тига, Крофорда и Гибсона. 

У конкуренцији се налазе и увек подцењени Сан Антонио, док планове великанима потпуно из сенке желе да покваре Денвер, Клиперси и Портланд.

Што се источне конференције тиче, апсолутни фаворит је наравно Кливленд предвођен Џејмсом који седам година узастопно не зна за пораз на Истоку, али ће ту традицију покушати да му прекине доскорашњи саиграч и најбољи пријатељ Кајри Ирвинг. 

Ирвинг је презадовољан средином каква је Бостон, а партнери у кварењу планова биће му Хејворд који је дошао из Јуте, Морис из Детроита, Хорфорд, као и младе наде Тејтум, Браун и Смарт.

Свој пут ка врху по многима слабије конференције тражи и дуо из Вашингтона Вол-Бил, Милвоки предвођен "људским Алфабетом" Адентокумпом, Торонто са Дерозаном, Лауријем и Ибаком, али и можда будући доминатан тим лиге Филаделфија предвођена Ембидом, Симонсом, Фулцом, Шарићем и Редиком. 

Иако је доста нагађања, претпоставки и непознаница, оно што је свакако сигурно јесте да забаве и уживања у новој НБА сезони неће изостати, већ напротив, да би ово могла бити једна од најзанимљивијих сезона у протеклих десет година.

Извор: РТС