latinica  ћирилица
17/10/2017 |  07:35 ⇒ 18/10/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

НСРС засједа у малој сали; Опозиција удаљена због ометања рада (ВИДЕО)

У малој сали Народне скупштине Републике Српске, након паузе, настављена је сједница посланичким питањима министрима у Влади Српске - актуелни час.
НС РС - ометање Скупштине - Фото: РТРС
НС РС - ометање СкупштинеФото: РТРС

1.25... Према Консолидованом извјештају о извршењу Буџета Републике Српске за период 1. јануар-30. јун ове године буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у првих шест мјесеци ове године остварени су у износу од 1.238.100 милиона КМ, што представља 96 одсто у односу на буџет за посматрани период ове године. Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је, подносећи овај извјештај у Народној скупштини, да су буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у првих шест мјесеци ове године исказани у износу од 1.109.600 милиона КМ или 88 одсто од буџета за првих шест мјесеци ове године.

"Примици од финансијске имовине у периоду 1. јануар-30. јун 2017. године остварени су у износу од 62,8 милиона КМ, што представља 145 одсто у односу на буџет за посматрани период ове године. Највећи дио ових примитака у износу од 58,4 милиона КМ остварен је од наплате датих зајмова", рекао је Тегелтија.

Према подацима из овог извјештаја, који је размотрен у Народној скупштини, примици од задуживања у првих шест мјесеци ове године остварени су у укупном износу од 207,6 милиона КМ, што представља 79 одсто у односу на буџет за посматрани период ове године.

Од тога је 137,8 милиона КМ остварено по основу реализованих емисија дугорочних обвезница Српске, 19,8 милиона КМ по основу емисија трезорских записа и 50 милиона КМ по основу дугорочног кредитног задужења Српске код домаћих банака.

"Издаци за отплату дугова у првих шест мјесеци ове године износе 343 милиона КМ, што представља 105 одсто од полугодишњег буџета предвиђеног за ове намјене", наводи се у Консолидованом извјештају.

У Народној скупштини размотрена је Интерпелација за разматрање Економске политике Владе Републике Српске – приједлог народних посланика. Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је у вези с тим да је посланицима опозиције, који су доставили ову интерпелацију одговорено на сва питања и да је штета што не присуствују скупштинском засједању.

Интерпелација је размотрена без уводног излагања.

Народна скупштина је размотрила и Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину.

Посланици су размотрили и извјештај Гарантног фонда Републике Српске АД Бањалука о раду и пословању за прошлу годину, приједлог одлуке о усвајању Приједлога просторног плана подручја посебне намјене "Клековача" и приједлог одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром Бањалука".

У Народној скупштини размотрено је и стављање ван снаге Одлуке о давању посебног овлашћења број: 02/1 – 021 – 124/17 од 9. фебруара 2017. године и Закључка у вези са Извјештајем Републичке комисије за спровођење референдума о резултату републичког референдума на питање: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске? број: 02/1 – 021 – 125/17" од 9. фебруара 2017. године.

00.26... Министарство унутрашњих послова Републике Српске у првих шест мјесеци ове године успјешно је реализовало послове и задатке из своје надлежности, а забиљежен је пад криминалитета за седам одсто, уз повећање коефицијената расвијетљености, истиче се у извјештају о раду МУП-а за тај период који је представљен у НСРС. У извјештају се наводи да су од укупно 4.385 евидентираних кривичних дјела 83,4 одсто кривична дјела општег криминалитета, којих је у односу на исти период лани мање за 9,1 одсто.

"Смањен је број имовинских кривичних дјела за 13,1 одсто, а број кривичних дјела против живота и тијела /272/ мањи је за 6,5 одсто, уз коефицијент укупне расвијетљености од 95,6 одсто", наводи се у извјештају МУП-а.

За откривена кривична дјела у вези са злоупотребама опојних дрога /122/, надлежним тужилаштвима је поднесено 110 извјештаја против 138 лица. Највеће количине одузетих опијата односе се на марихуану /35,9 килограма/.

Укупна материјална штета настала извршењем 408 кривичних дјела привредног криминалитета је 28.772.000 КМ, а извршиоци су остварили противправну имовинску корист у износу од 32.011.000 КМ.

Од укупног броја кривичних дјела привредног криминалитета 42,2 одсто чине она која имају обиљежја корупције.

Реализоване су и 62 финансијске истраге и провјере на утврђивању нелегално стечене имовине од којих је окончано 29, а вриједност трајно одузете имовине износи 610.000 КМ.

Надлежним тужилаштвима поднесено је 10 извјештаја и допуна извјештаја о почињеним кривичним дјелима ратни злочин против 15 идентификованих лица, за које постоје основи сумње да су починили укупно 17 кривичних дјела.

Праћењем безбједносно интересантних појава и догађаја и прикупљањем оперативних сазнања у вези са лицима, групама и организацијама чије је дјеловање повезано или се може довести у везу са вјерски или етнички мотивисаним тероризмом, сачињене су 24 оперативно–криминалистичке анализе и извршено је 415 оперативних провјера за лица и возила, наводе из МУП-а Српске.

У Народној скупштини без уводног излагања презентован је и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за период 1. јануар- 31. децембар 2016. године, те Годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2017. годину.

23.45... Посланици су размотрили Нацрт закона о бањама којим се дефинишу бање, услови и поступак проглашења бањом и уређују врсте услуга, које се пружају у бањама. Образлажући ово законско рјешење министар трговине и туризма Предраг Глухаковић навео је да је досадашњи Закон о бањама створио нормативно‐правни оквир за унапређивање туристичких садржаја у бањама.

"Потпуно нови закон практично сублимира сва ранија рјешења у сфери бањског туризма на начин да поједностављује формални поступак проглашења одређеног географског подручја - бањом", рекао је Глухаковић.

У образложењу  је наведено да је нови закон условљен чињеницом да се нова рјешења која доноси нису могла позиционирати у оквиру основног текста Закона о бањама из 2009. године, јер би у случају писмене редакције Закона, таква рјешења подразумијевала измјену више од половине одредаба, а што је и према Правилима нормативно‐правне технике за израду прописа формалан услов за израду новог текста Закона.

"Према предложеном закону питање утврђивања ваљаности формалне документације за проглашење бање, као и материјалних услова за проглашење бање је у надлежности Министарства трговине и туризма, а коначну одлуку о проглашењу бање доноси Влада Српске", наводи се у овом законском рјешењу.

Вечерас је размотрен и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о девизном пословању, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске.

Посланицима је прочитано и писмо породица осуђених Срба у Суду БиХ за дјела ратних злочина у коме се наводи да не постоји објективност у суђењу и доношењу пресуда. Породице осуђених Срба тврде да су судије Суда БиХ пристрасне, те да је међу њима Шабан Максумић, који је донио ослобађајућу пресуду у случају Насер Орић.

23.15... Посланици су размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судовима Републике Српске. Овим законом се између осталог, оснивају Окружни суд и Окружни привредни суд у Зворнику, дефинише њихова мјесна надлежност, као и услови за почетак рада наведених судова, када се за то стекну материјалне и друге претпоставке.

Министар правде Антон Касиповић образлажући овај приједлог, рекао је да се њиме уређује и мјесна надлежност између Окружног суда у Бијељини и Окружног суда у Зворнику, као и Окружног привредног суда у Бијељини и Окружног привредног суда у Зворнику, а која је везана за почетак рада Окружног суда у Зворнику и Окружног привредног суда у Зворнику.

Овим законским рјешењем дефинисана је и надлежност окружних судова када је ријеч о одлучивању према жалби у прекршајним предметима. С тим у вези прописано је да према жалби на одлуку вијећа окружног суда у прекршајним предметима одлучује друго вијеће истог окружног суда.

Прописано је и да правно схватање усвојено на сједници одјељења Врховног суда обавезује сва вијећа у саставу одјељења, па је с тога предвиђено да се у оквиру Врховног суда оснива одјељење судске праксе.

Посланици су размотрили и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, којим је предвиђено да се, осим износа новчане казне и трошкова прекршајног поступка у Регистар пореске управе уносе и трошкови принудне наплате да би се омогућило да и ови трошкови буду наплаћени.

"Признањем окривљеног за учињени прекршај и његово прихватање одговорности плаћањем новчане казне додатно је разјашњен институт прихватања одговорности, па се прописује да окривљени касније не може негирати одговорност, нити се жалити на висину казне или врсту било које санкције или трошкова", наводи се у образложењу Приједлога закона.

Предметним законом предвиђена је и олакшица за окривљеног који прихвати одговорност за прекршај и у року од осам дана плати половину изречене новчане казне, а у том случају се ослобађа плаћања друге половине изречене новчане казне.

Када је ријеч о одлучивању о жалби на другостепену одлуку суда, предложеним законским рјешењем промијењена је и надлежност суда, и то тако што је предложено да умјесто Врховног суда о жалби одлучује друго вијеће истог другостепеног суда.

Посланици су вечерас размотрили и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима.

22.53... Посланици су размотрили Приједлог закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик. Овим законом требало би да се омогуће дијагностика и лијечење обољеле дјеце у страним земљама у којима дјелују здравствене установе у којима је то могуће.

Одредбе овог закона односе се на дјецу, која су осигураници Фонда здравственог осигурања Српске, а којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у у другим здравственим установама са којима ФЗО има потписан уговор.

Законом се уређује оснивање, статус, дјелатност и организација посебног фонда солидарности за финансијску подршку у циљу дијагностике и лијечења обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Генерални секретар предсједника Српске Синиша Каран је образлажући овај приједлог навео да се овим актом дефинише начин прикупљања средстава.

"Посебно одређујући средства буџета Српске у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, умањених за износ доприноса за социјално осигурање, посебног доприноса за солидарност у износу од 0,25 одсто од нето плате запосленог лица у Српској, буџета општина и градова у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, донација привредних друштава, предузетника и појединаца, те осталих средстава", рекао је Каран.

Посланик СП Зденка Гојковић каже да је до сада дијагностификовано 130 ријетких болести у свијету, оцијенивши да је одлична иницијатива предсједника Српске Милорада Додика за доношење наведеног закона.

"Важно је што ће се моћи пружити адекватна здравствена заштита за дјецу. Усвајањем овог закона биће побољшана ситуација у здравственом систему", рекла је Гојковићева.

Посланици су претходно размотрили Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о привредним друштвима, по хитном поступку.

22.14... Посланици су размотрили измјене и допуне Закона о Жељезницама Републике Српске, по хитном поступку, којим се дефинише спровођење поступка реструктурисања овог привредног друштва.

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић је образлажући овај приједлог рекао да је неопходно да се ријеши и питање вишка радника да би се поступак реструктурисања успјешно окончао.

"Већи број радника ЖРС има године стажа предвиђене прописима који уређују област пензијског осигурања, али немају потребне године живота. У овом случају ријеч је, углавном, о радницима извршне службе којима се признаје бенефицирани радни стаж, те, уколико остану незбринути након реструктурисања, мала је или скоро никаква могућност да нађу ново запослење", наводи се у образложењу.

Доношењем приједлога по хитном поступку ово привредно друштво би, већ након ступања на снагу закона, могло да ријеши питање пензионисања око 260 радника. У реструктурисање је активно укључена Свјетска банка, док Министарство саобраћаја и веза и ЖРС воде преговоре са банком за добијање кредита којим би се поступак реструктурисања успјешно спровео.

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да су измјене наведеног закона добре, јер је потребно реструктирисати ЖРС.

"Потребно је увести ред у овом предузећу, а важно је што постоји рјешење – реструктурисање", рекао је Ивић.

21.55... Посланици су размотрили Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске - приједлог клубова посланика СНСД, СП и СДС-К, којом би требало да се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе. У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић је образлажући овај приједлог навео да ће се сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској, на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић каже да ова странка подржава резолуцију, јер треба слиједити Србију у ставовима о чланству у војним савезима. Подсјетила је да се ДНС раније залагао за демилитаризацију БиХ, што би било добро и сада урадити.

Сједница НСРС у малој скупштинској сали

Стевановићева је оцијенила да је политичка ситуација у БиХ нестабилна, јер нема скупштинске већине у ПС БиХ. Она тврди да СзП на нивоу БиХ ради против интереса Српске и жели финансијски колапс Српске, те је позвала на јединство српских странака о виталним питањима за интерес Срба.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић потврдио је да је вечерас у малој скупштинској сали, према утврђеном дневном реду, настављена сједница парламента којој присуствују 44 посланика. Новинари не присуствују сједници у малој сали.

21.20... Стевандић је истакао да су из Бањалуке вечерас послате ружне политичке поруке и да су изазвани инциденти.

"Постоји координација Савеза за промјене из Сарајева код овог прављења инцидента у Народној скупштини, али опозиција ће због тога претрпјети штету. Дужни смо да очувамо парламент као највећи законодавни орган", рекао је Стевандић новинарима.

Стевандић је додао да предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић имају право да присуствују сједници парламента. Додик и Цвијановићева дошли су вечерас у просторије Народне скупштине, гдје су опозициони посланици блокирали рад ове институције.

Претходно је, након вишечасовне расправе, Народна скупштина усвојила дневни ред 22. сједнице на коме је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске. Предлагачи ове резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К. Није прихваћен захтјев опозиције да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Народна скупштина није прихватила ни захтјев опозиције да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника МУП-а Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице, те одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

Пресједник РС Милорад Додик у Скупштини

У наставку засједања 22. редовне сједнице Народне скупштине изгласано је удаљавање опозиционих посланика због онемогућавања рада Парламента.

19.00... Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да је посланицима опозиције изрекао мјере удаљења предвиђене Пословником о раду јер су физички блокирали Парламент и тиме нарушили морални интегритет посланика који желе да раде. Чубриловић је рекао да је мјере изрекао посланицима опозиције, изузев потпредсједнику Народне скупштине Соњи Караџић Јовичевић из СДС-а и Зорана Пологоша из ПДП-а, који нису ометали рад Парламента.

"Мјере су изречене према Пословнику о раду. Наставићемо рад Парламента када се створе услови", рекао је Чубриловић.

Премијерка Жељка Цвијановић у НСРС

Он је позвао посланике који ометају рад Народне скупштине да напусте велику салу, јер је парламент јако важна институција, важнија и од опозиције и од странака на власти.

"Циљ је да радимо, а не да ометамо рад парламента", поручио је Чубриловић.

На питање да ли ће посланици који ометају рад парламента бити физички удаљени, Чубриловић је изразио наду да ће они имати разумијевања да се настави несметан рад.

Он је додао да посланици према којима су изречене мјере имају право на жалбу и приговор, те навео да није одлучено да ли ће парламент радити дуже од 20.00 часова.

Чубриловић изрекао је мјеру удаљења са сједнице за посланике опозиције, који су дувањем у пиштаљке блокирали рад Скупштине. Чубриловић је на сједници, која је настављена након получасовне паузе, навео да су мјере изречене у складу са чланом 165 скупштинског Пословника о раду.

Он је приликом изрицања мјера, које су предвиђене Пословником о раду, појединачно прочитао имена посланика опозиције.

Прије изрицања мјере, Чубриловић је замолио посланике опозиције да омогуће рад Парламента. Након што је изрекао мјеру удаљења са сједнице, Чубриловић је дао паузу док не буду створени услови за рад највише законодавне институције.

И приликом изрицања мјере удаљења опозиционари су дували у пиштаљке.

Након паузе, посланици су гласали за удаљавање опозиције из сале, за шта је гласало 44 посланика, а нико није био против ни суздржан. И током гласања, посланици опозиције су дували у пиштаљке.

Шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС Вукота Говедарица изјавио је након што је усвојен дневни ред сједнице, да посланици опозиције неће учествовати у скупштинској расправи, али да неће изаћи из сале. Опозициони посланици су поново стали иза стола гдје сједи скупштинско руководство и пиштањем пиштаљкама онемогућили даљи рад.

Говедарица је навео да опозиција мора показати отпор јер, како тврди, власт у Српској не поштује Устав, законе и скупштински Пословник о раду.

"Џаба вам је причати како угрожавате рад институција и гдје сте довели Главну службу за ревизију јавног сектора. Џаба вам је причати и да сте дужни да одговорите на посланичка питања, те да сте морали да доставите записник са 21. редовне сједнице. Узалудно је са вама о било чему расправљати када је за вас мјера већина у скупштини која је обезбијеђена зна се како", рекао је Говедарица.

Након оваквог поступка опозиције, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да, иако има право, неће изрицати мјере предвиђене Пословником о раду, након чега је дао получасовну паузу.

18. 30... Посланици ће разматрати приједлоге закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

18.05... Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је без основа захтјев опозиције да се у дневни ред 22. сједнице НСРС по хитном поступку уврсти информација у вези са понашањем припадника МУП-а Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице. Навео је да се током расправе о предложеном дневном реду 22. редовне сједнице наслушао опозиционих примједби да акте и законе не треба разматрати по хитној, већ редовној процедури.

"А онда данас имамо опозициони приједлог да се ради по хитном поступку. Уз све уважавање Пословника једино би по хитној процедури могло да иде оно што је говорио шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, гдје опозиција тражи да по хитном поступку буде разматрана одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске", навео је Вишковић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се информација о понашању припадника МУП-а Српске треба наћи на дневном реду, да би требало расправити шта се конкретно десило и ко је одговоран за бројне пропусте на 21. редовној сједници на којој су, како је навео, припадници полиције физички спријечили посланике да обављају своју дужност и присуствују 21. редовној сједници у малој сали Народне скупштине.

"Мора се утврдити одговорност и казна за све, који су позвали полицију да уради нешто невиђено у парламентарној демократији", рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да опозиција није рушила институције по принципу "обојених револуција", већ је настојала да се прихвате разумне иницијативе.

"Немамо одговор, ко је позвао полицију у Парламент и предлажемо да због тога предсједник Народне скупштине, генерални секретар парламента и министар МУП-а Српске поднесу неопозиве оставке, јер су урушили дигнитет парламента", рекао је Бореновић и додао да су бесмислене сједнице Парламента, ако се преко тога пређе, а скупштина не врати у демократске оквире.

Посланик СРС Миланко Михајилица рекао је да је Пословник прекршен у вези са консолидованим извјештајем о извршењу буџета Српске за период 1. јануар-30. јун 2017. године. Он је навео да се о томе не може расправљати на 22. редовној сједници,  те да је тај документ са образложењем требао бити достављен посланицима 24 часа прије почетка засједања.

17.12... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о предложеном дневном реду на коме је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, чији су предлагачи посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.

14.15... Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић замолио је посланике да гласају о записнику за 20. редовне сједнице скупштине, наког чега би било расправљано о предложеном дневном реду за ову сједницу.

- У покушају смо да гласамо о записнику са 20. сједнице, на шта опозиција није имала примједбе. Записник са 21. сједнице биће достављен сутра и ту је ријеч о техничким детаљима - рекао је Стевандић.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић сматра да је данас било много указивања на повреде Пословника о раду Народне скупштине, али да је то једини начин да се укаже на системске пропусте.

Самостални посланик који дјелује у Клубу ПДП-а Адам Шукало упитао је зашто сједницу Народне скупштине води Стевандић, а не предсједник парламента Недељко Чубриловић, и да ли за вођење сједнице има писано овлаштење.

Стевандић је одговорио да је све што се ради у Народној скупштини Републике Српске у складу са Пословником о раду, па и вођење сједнице.

13.15... Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је данас у парламенту да од 647 постављених посланичких питања надлежне институције треба да одговоре на још 40. Стевандић је навео да се активно ради на томе да буде одговорено на тих 40 питања.Посланик СДС-а Наде Планинчевић је прије тога изнио бројне примједбе кршења Пословника о раду Народне скупштине у вези са кашњењем и недостављањем одговора надлежних институција Српске на посланичка питања.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да и по двије године чека одговоре појединих министара Српске на своје посланичко питање, иако одговори треба да буду достављени у року од 30 дана.

Он је као примјер навео да је опозиција раније поставила посланичко питање о висини мјесечних примања министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије, али да одговор никада нису добили.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да три године не добија конкретне одговоре у вези са, како је рекао, трошењем око 30 милиона КМ које су институције Српске дале лобистичким кућама у свијету.

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да опозициони посланици цијели дан злоупотребљавају Пословник о раду Народне скупштине, те да би, ако се тако настави, могло доћи до блокаде цијелог система.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је неодговарање на посланичка питања увреда и срамотан однос према Народној скупштини.

12.30... Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да посланици опозиције могу сутра ујутро да добију за њих спорни записник са 21. сједнице парламента, ако то желе.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је прије тога поручио да су, због кршења Пословника о раду Народне скупштине, посланици ускраћени за записник са протекле сједнице, те да руководство парламента мора доставити овај документ како би била разријешена спорна питања у вези са претходном сједницом.

- То је услов да ова 22. сједница буде одржана и да се разријеше питања спречавања посланика да раде свој посао, службе ревизије јавног сектора и учешћа полиције на протеклом засједању - рекао је Бореновић.

Он је навео да ће, ако се не добије записник, валидност донесених закључака са протекле сједнице Народне скупштине бити под великим знаком питања, јер "никада у историји скупштине посланици нису физички онемогућени да раде свој посао" и да реагују на начин како је прописано Пословником о раду.

- Доставите записник о 21. сједници како бисмо дали примједбе, рашчистили ствари и видјели како би се даље могао одвијати нормалан рад Народне скупштине - рекао је Бореновић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић позвао је да 22. сједница парламента буде прекинута и настављена за 10 дана када посланицима буде достављен записник са 21. редовне сједнице Народне скупштине.

12.10... Реагујући на тврдње опозиције, предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да се у парламенту поштују акти и Пословник о раду и подсјетио да су посланици опозиције на 21. редовној сједници онемогућили скупштинско руководство да води сједницу.

- Записник са прошле сједнице не може бити фалсификован јер је све снимљено - рекао је Чубриловић.

Потпредсједник парламента Ненад Стевандић каже да је Народна скупштина врховни тумач Пословника о раду што опозиција мора поштивати.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да посланици, који нису моглу да учествују у раду 21. сједнице, не могу знати без записника шта се дешвало у малој скупштинској сали на овој сједници.

- Нисам присуствовао овој сједници и не знам шта се дешавало. Нема записника из кога бих могао сазнати шта је рађено и на овакав начин се не може функционисати - рекао је Ђорђић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало тврди да је на 21. редовној сједници прекршен Пословник о раду и да је иста пракса настављена и на овој сједници.

- Нисте нам доставили записник са 21. редовне сједнице и сигурно је да нећемо дозволити овакво понашање владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске - рекао је Брчкало.

Посланик СДС-а Миладин Станић позвао је генералног секретара Народне скупштине Марка Аћича да поднесе оставку јер није доставио записник са 21. редовне сједнице.

.............

Приједлогом резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, била би дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу који су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К.

Влада Републике Српске предложила је допуну дневног реда, односно да буду разматрани по хитном поступку Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Жељезницама Републике Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима.

Посланици опозиције затражили су да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Они су затражили да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице.

Опозиција тражи да по хитном поступку буде разматрана одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

На предложеном дневном реду 22. редовне сједнице Народне скупштине Српске су и приједлози закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске и Закона о прекршајима Републике Српске.

Пред посланицима би требало да се нађу и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима, као и Нацрт закона о бањама.

Извор: РТРС, СРНА