latinica  ћирилица
16/10/2017 |  19:31 | Аутор: РТРС

Остеопороза, болест чија је превенција нужна

Од остеопорозе најчешће обољевају припадници старије популације, а статистички показатељи указују на то да смо једна од најстаријих нација у Европи, речено је на данашњој конференцији поводом предстојећег Дана борбе против остеопорозе.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Остеопороза и остеопоротски прелом се јавља код једне од три жене и једног од пет мушкараца старијих од 50 година, што значи да је велики дио наше популације у ризику од настанка остеопоротског прелома, изјавила је клиничка ортопеткиња КЦВ-а доцент др Радмила Матијевић, истакавши да тај прелом подразумијева прије свега прелом ручног зглоба, прелом кичменог пршљена и прелом кука.

Она је нагласила и да је остеопороза таква болест која нема никакве манифестације док се не догоди прелом, те да је изузетно битно да сви пацијенти који задобију први прелом, који није настао падом са висине или током саобраћајног трауматизма, буду дијагностификовани за остеопорозу.

У КЦВ имамо декса апарат, раде се свакодневно декса прегледи и наравно требало би да имамо још таквих апарата и надамо се да ћемо ускоро бити у могућности да радимо још више прегледа. Лијекови се преписују на рецепт свим пацијентима којима је установљена потреба за терапијом, тако да су могућности за лијечење те болести заиста велике, изјавила је она.

Матијевићева је додала да је прелом кука најопаснија компликација која настаје код остеопорозе због тога што прелом као такав, без обзира на врсту здравственог осигурања, доводи до смртности од 20 до 30 одсто током прве године живота након прелома, док око 75 одсто пацијената не буду више самостални на нивоу на коме су били прије прелома кука.

Истакнуто је да се на глобалном нивоу, сваке три секунде догоди прелом изазван остеопорозом, те да највећи проблем представља чињеница да готово 80 одсто особа са преломом који је настао као посљедица те болести, никада не добију адекватне прегледе и терапије.

Извор: Б92, Танјуг