latinica  ћирилица
13/10/2017 |  21:22 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

ЕЛ: Звезда стартовала поразом у новој сезони

Кошаркаши Црвене звезде поражени су на старту нове сезоне у Евролиги, у драматичној утакмици против Жалгириса у Каунасу-78:76.

"Црвено-бијели" су одиграли веома храбро против литванског шампиона, али им је у завршници фалило мало искуства, среће, али и више расположених играча.

Шут за побједу након неколико храбрих напада имао Тејлор Рочести, који је одлучио да сам заврши посљедњи напад, али није био прецизан и Жалгирис је славио пред више од 14.000 гледалаца.

Готово читав дуел протекао је у "резултатској клацкалици", па ни феноменалне партије Пера Антића и Милка Бјелице нису биле довољне за тријумф "нове" Звезде.

Утакмица у Каунасу почела је великом борбом на обје стране-Звезда је играла сјајно у одбрани, али није успјевала да то крунише испод противничког обруча. Повукли су двојица најискуснијих, Милко Бјелица и Перо Антић, док је на другој страни обично поентирао Дејвис.

У првој четвртини виђено је само 28 поена, да би у другој обје екипе биле много расположеније у нападу. Џејмс Фелдин се пробудио у редовима "црвено-бијелих" али је поново Бјелица имао главну ријеч под кошем, док је код Жалгириса неколико напада лијепо ријешио Василије Мицић.

Било је очигледно да новајлијама актуелног српског и регионалног шампиона фали искуства у Евролиги, али и поред тога Звезда је држала прикључак.

Потпуно друга слика виђена је у наставку-Звезда је додатно затегла одбрану, играла паметно и није трошила нападе, па и промашаји нису били исхитрени. Опет је одговорност преузео Бјелица, а екипа је великом борбеношћу надокнадила грешке у нападу и преокренула.

У посљедњих 10 минута изабраници Душана Алимпијевића ушли су са +4, али је онда кренула серија ривала коју је покренуо Кевин Пенгос. Мучио је противничку одбрану, везао седам поена и домаћин је експресно дошао до вођства.

Нису се давали "црвено-бијели", смањили су на посјед минуса три и по минута прије краја, али када год је требало да преломе, попуштала им је концентрација. Улановас је тада успјешно завршио два узастопна напада, Антић је сјајном тројком спустио на -1, када је поново Пенгос поентирао када је требало.

Српски тим остао је храбар до краја, Бјелица је након сјајне акције постигао тројку, а онда је наш тим имао среће, па је послије изгубљене лопте и гледања снимка Тејлор Рочести имао посљедњи напад. Ипак, на већ описан начин је промашио и Звезда је нову сезону у Евролиги почела поразом.

У наредном колу Евролиге, Звезда дочекује Барселону, у петак 20. октобра од 19 часова у хали "Александар Николић".

хала: Жалгирио арена
број гледалаца: 14.000
судије: Елијас Коромилас, Матеј Болтаузер, Ен Пантер
стартне петорке: Лазић, Добрић, Рочести, Лесор, Бјелица – Пенгос, Тупан, Јанкунас, Улановас, Дејвис

Извор: Б92