latinica  ћирилица
13/10/2017 |  19:55 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Нови проблеми у добојској болници – новца има за плате, али нема за доприносе (ВИДЕО)

Добојска болница је Фонду здравства вратила новац, не желећи да исплати плату, без доприноса. Ипак, договорено је да се плата исплати, а доприноси уплате накнадно, али таква пракса није кључ за рјешење проблема у овој болници.
Добој, болница - Фото: РТРС
Добој, болницаФото: РТРС

Августовска плата је легла, али без доприноса. Мало је недостајало да не буде исплаћена јер су у болници огорчени што им је Фонд здравства уплатио само 850.000, новац вратили. Управа каже да је за тај гест добила подршку синдиката и ресорног министра.

"Не ради се о обијести када смо вратили новац Фонду, него о заштити части, достојанства и поноса радника болнице који не желе фондовску милостињу", каже директор болнице Милорад Живковић.

Министар Драган Богданић, рекао је данас за нашу телевизију да се са директором болнице у Добоју договорио да се плате исплате.

Нису сви синдикати били за такву исплату, али је убрзо преовладало мишљење да је боље врабац у руци него голуб на грани. Није их, кажу, на то натјерала управа, већ властити џеп.

"Нико од нас није био присиљен. То је била добра воља, односно договор са директором са министром у нади да ће се у наредном периоду наћи средства и за остатак за бруто плату", рекао је Младен Гостић, представник синдиката.

Добојска болница је у милионским дуговима. Као мач над главом висе им порезници, добављачи, кредити. Водовод им је недавно блокирао рачуне, а обећана средства за измирење дуга никада нису стигла из градске управе у Добоју.

Директор Живковић наглашава да добојски водовод не одустаје од блокада и тужби, а да је пред њима њихова тужба од 166.000 КМ и да је поново подигнута тужба за 76.000 КМ.

Синдикати су на ивици стрпљења. Поједини су запријетили и штрајковима.

"Није то пријетња, то је ситуација која је извијесна уколико се ништа не промијени с овом установом, према којој нико изгледа нема неке емоције", додаје Гостић.

Док министар поручујује да ће проблем бити ријешен, из болнице поручују да не траже ништа више него што им припада, али и исти третман за све здравствене установе.