latinica  ћирилица
13/10/2017 |  18:36 | Аутор: РТРС

Шпанија: Пуџдемон да одговори са "да" или "не"

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон мора да одговори са "да" или "не" на захтјев Шпаније да разјасни да ли је прогласио независност тог богатог региона, изјавила је замјеница шпанског премијера Сораја Саенц де Сантамарија.
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam) -
Мадрид, Шпанија (Фото: Flickr/Freddy Fam)

Мадрид је прекјуче дао Пуџдемону рок до понедјељка да разјасни своју позицију и, у случају да одговори да јесте прогласио независност, рок до четвртка 19. октобра да одустане од примјене декларације о независности, ако жели да избјегне укидање аутономије Каталоније, наводи Асошиејтед прес.

Де Сантамарија је рекла новинарима послије састанка Владе да је то "само да или не" и додала да је "у Пуџдемоновим рукама" одлука да ли ће избјећи ванредне мјере централне владе и смањити друштвене подјеле.

Она га је позвала да брзо дјелује како би спречио даље пропадање каталонске економије и навела да ће тај регион бити суочен с "економском рецесијом" ако се одржи тренутна пат позиција по питању независности Каталоније.

Око 40 каталонских банака, мултинационалних компанија и средњих предузећа премјестило је своја сједишта из Каталоније у посљедњих седам дана. Такви потези компанија за сада имају углавном симболички значај, пошто им је економски утицај ограничен јер промјена сједишта не укључује премјештање канцеларија, радних мјеста или имовине предузећа.

Ипак, замјеница шпанског премијера Маријана Рахоја навела је да су инвестиције на подручју Каталоније у паду и да је сектор туризма имао пад између 20 и 30 одсто у претходном мјесецу.

У Каталонији је 1. октобра одржан референдум о независности, који Мадрид не признаје, а на којем се за независност изјаснило 90 одсто изашлих бирача, уз излазност од 43 одсто.

Пуџдемон је у уторак потписао декларацију о независности Каталоније, чију је примјену одмах суспендовао у очекивању дијалога с централним властима у Мадриду.

Извор: БЕТА