latinica  ћирилица
13/10/2017 |  18:03 | Аутор: РТРС

Митрополит Хризостом посјетио Завидовиће, Озрен и Возућу

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом посјетио је цркве и манастире на подручју Завидовића, Возуће о Озрена и упознао се о њиховом историјату и тренутном стању у којем се налазе.
Mитрополит дабробосански господин Хризостом - Фото: РТРС
Mитрополит дабробосански господин ХризостомФото: РТРС

Високопреосвећени Хризостом прво је посјетио Храм Светог Саве у Завидовићима, гдје га је надлежни мјесни парох протојереј Зоран Живковић упознао о историјату храма и о тренутном стању парохије завидовићке, саопштено је на сајту Митрополије дабробосанске.

Ова црква саграђена је 1910, а обновљена и освештана 2003. године.

Потом је владика Хризостом посјетио давно порушени манастир Удрим поред Гостовићке ријечице, након што су га то замолили људи гостовићког краја са намјером да са њим разговарају о почетку обнове ове древне светиње, која је дубоко усађана у свијест народа, који је 1992. године протјеран са огњишта.

Упркос овој трагичној историјској чињеници, све њих прогнане овај манастир и ова светиња призива и позива да је обиђу, али и да је обнове.

Високопреосвећени је у вези са тим дао инструкције како ће се и шта радити убудуће.

Предање каже да је овај манастир био посвећен Светом великомученику Пантелејмону, те да су га порушили Турци око 1690. године.

Обишавши манастир Удрим владика Хризостом посјетио је Храм Светог оца Николаја на Чардаку у Гостовићима, а о историјату ове светиње извјестио га је парох Живковић.

Храм је подигнут 1981. године на мјесту старе цркве Светих апостола Петра и Павла, која је због дотрајалости уклоњена. У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године запалили су га припадници такозване Армије БиХ.

Црква је обновљена 2006/07. године и освештана 2007. године.

На путу за манастир Возућицу, владика Хризостом посјетио је и село Стог, или како се још назива Хрга, које је у протеклом рату потпуно пострадало, као и Храм Светог великомученика Георгија, који је послије рата обновљен.

О димензијама страдања Стога високопреосвећеног Хризостома информисао је парох Живковић, а о њима свједоче и згаришта парохијског дома, школе, Светосавског дома.

Храм Светог великомученика Георгија подигнут је 1928. године, након што је у рату запаљен обновљен је 2008/09. године, а освештан 2009. године.

Митрополит Хризостом јуче је посјетио и древни манастир Возућицу посвећен Пресветој Тројици - Оцу и Сину и Светоме Духу који се налази у Кривајској долини на Озрену, на лијевој обали ријеке Возућице.

Разгледајући градитељске детаље овог драгуља монашке духовности, високопреосвећени Хризостом је био задивљен њиховом перфектношћу, што упућује на то да су градитељи ове светиње били изузетно образовани и прецизни.

Као и друге светиње СПЦ у БиХ и манастир Возућица је крајем протеклог рата, а посебно послије рата тешко оштећен и девастиран.

Његова обнова почела је 2006. године и трајала до 2015. године, када је 25. јула и освештан.

Прошле године 7. августа обиљежено је седам вијекова овог манастира и 165 година од отварања манастирске школе.

Извор: СРНА