latinica  ћирилица
13/10/2017 |  17:09 ⇒ 14/10/2017 | 09:37 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Вашингтону са конгресменима у Представничком дому САД (ФОТО)

У оквиру посјете Вашингтону, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је, у одвојеним сусретима, с конгресменима у Представничком дому САД Албиом Сиресом и Вилом Хердом.
Жељка Цвијановић у Вашингтону - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у ВашингтонуФото: РТРС

Током састанака размијењена су мишљења о актуелној ситуацији у Републици Српској, БиХ, и региону Западног Балкана, а предсједница Владе је нагласила да је важно да се у непосредним контактима с представницима Америчког конгреса истакне положај и улога Републике Српске, као потврда њеног политичког и уставног позиционирања у оквиру БиХ.

Током састанака размијењена су мишљења о актуелној ситуацији у Републици Српској, БиХ и на западном Балкану, те о могућностима за унапређење сарадње земаља западног Балкана, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је истакла да ће Влада Српске наставити да јача институционалне оквире, уз опредјељење за конструктивну политику регионалне сарадње.

Говорећи о процесу приступања Европској унији, Цвијановићева је поновила стратешку опредијељеност Српске ка европским интеграцијама, додајући да процес придруживања ЕУ захтијева посвећеност и координацију свих нивоа власти у БиХ, уз пуно уважавање уставних надлежности.

Највећа пажња током разговора је посвећена безбједносним изазовима у региону Западног Балкана.

Премијерка Српске јуче је у Вашингтону разговарала са директором за међународне односе у Америчком јеврејском комитету Ендруом Бејкером и директорицом за политичка питања у овој организацији Џули Рајман.