latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

Тројици укупно 17 година затвора за злочине на подручју Мостара

Суд БиХ осудио је тројицу бивших припадника такозване Армије БиХ на укупно 17 година затвора за злочин почињен 1993. године над цивилима хрватске националности у Мостару.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Енес Ћурић осуђен је на пет, а Ибрахим Демировић на 10 година затвора због учешћа у противзаконитом затварању, нечовјечном поступању и присиљавању на принудни рад хрватских цивила у Бијелом Пољу код Мостара, док је Хабиб Чопељ осуђен на двије године затвора за нечовјечно поступање према заробљеницима.

Демировић је осуђен и за силовање заштићене свједокиње "Б", док су истом пресудом Самир Кресо и Мехмед Каминић ослобођени кривице.

Предсједавајући Судског вијећа Станиша Глухајић рекао је да је ван разумне сумње доказано да су Ћурић, Демировић и Чопељ одговорни за избор већег броја цивила из Основне школе у Потоцима /општина Мостар/ који су одведени на Хидроелектрану Мостар као живи штит.

Према првостепеној пресуди, Ћурић и Демировић су проглашени кривим и за одвођење 12 затвореника на присилни рад на брдо Ћућурак, гдје су убијена три цивила.

Глухајић је рекао да је неспорно доказано да су Ћурић и Демировић учествовали у одвођењу затвореника на копање траншеја, на прве линије одбране.

У пресуди је наведено да је Ћурић крив јер је учествовао у хапшењу цивила. Судско вијеће није прихватило став одбране да су цивили склоњени ради безбједности. По овој тачки оптужнице, Демировић и Кресо су ослобођени кривице.

Ћурић је, према пресуди, одговоран и за одвођење четири жене на извлачење рањеника из Неретве, преноси Бирн.

"Ван разумне сумње је доказано да је Демировић починио силовање свједокиње `Б`. Она је детаљно описала извођење из школе и Демировићево поступање. Изјаве осталих свједока су сагласне са њеним исказом", изјавио је Глухајић.

Говорећи о Чопељу, предсједавајући Вијећа је истакао да је доказано да је оптужени затвореника Станислава Крезића затворио у напуштену кућу, те му наредио да пребацује пијесак из једног ћошка у други, усљед чега је трпио снажну бол и данима искашљавао прашину из уста.

Оптужени Кресо је овом пресудом ослобођен оптужбе да је учествовао у заробљавању санитетског особља Хрватског вијећа одбране /ХВО/ у Бијелом Пољу. Како је појашњено, Тужилаштво није доказало његову улогу у томе.

"Каминић се ослобађа кривице да је дошао у просторије школе у Потоцима, те у ходнику снажно ударио душевног болесника Марка Зовку. Свједоци су давали различите изјаве или нису уопште говорили о томе. Вијеће налази да није саслушан ни сам оштећени", објаснио је Глухајић.

Ћурић и Демировић су овом пресудом ослобођени кривице за одвођење четири дјевојке на чишћење кућа. Демировић је ослобођен и оптужбе да је у школи конопцем и лоптом пријетио заробљеницима.

Ћурићу и Демировићу су одређене мјере забране након изрицања првостепене пресуде.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Извор: СРНА