latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Кошарац: "Скупштина народа" - прерана предизборна кампања

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да "Скупштина народа" одржана на Палама представља обично страначко окупљање и прерано започету предизборну кампању СДС-а, ПДП-а и НДП-а, који су свјесни да немају подршку грађана Српске због издајничке и поданичке политике у Сарајеву.
Љубиша Ћосић и Сташа Кошарац (Архив) - Фото: СРНА
Љубиша Ћосић и Сташа Кошарац (Архив)Фото: СРНА

Кошарац напомиње да је одсуство те подршке и због тога што СДС, ПДП и НДП користе заједничке институције БиХ за нападе и вођење специјалног политичког и финансијског рата против Републике Српске и њених институција.

Коментаришући поруке са скупа на Палама ових странака да су дошли "да побиједе страх и да побиједе режим", Кошарац је навео неколико чињеница "које говоре о томе шта је страх и шта је режим који је у Источном Сарајеву на власти пуне двије и по деценије".

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву напоменуо да још није ријешено убиство на Палама из 1998. године замјеника начелника Центра јавне безбједности Срђана Кнежевића, затим 2002. године убиство генералног директора Осигуравајућег друштва "Јахорина" Ристе Југовића, као и убиство тадашњег начелника Центра јавне безбједности Жељка Марковића на Сокоцу.

Он је рекао да су то били часни, честити и поштени људи који се нису плашили да истражују и јавно говоре о криминалу, истичући да су градом тада владали криминални кланови под патронатом режима.

Кошарац је рекао да је раније као замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ питао правосудне институције у Сарајеву гдје су предмети убистава са политичком позадином у Источном Сарајеву.

"Речено ми је да су у ладицама, да су придружени неким другим предметима, да их воде тужиоци блиско повезани са СДА, да се преко тих тужилаца и странаца `перу` биографије неких људи из СДС-а који су тада били на власти у Источном Сарајеву, а данас их Бошњаци зову најбољим министрима у Савјету министара БиХ", навео је Кошарац.

Он је поставио питање организаторима "Скупштине народа" на Палама да ли знају зашто су убијени Кнежевић, Југовић и Марковић и зашто ти предмети скупљају прашину у правосудним институцијама у Сарајеву.

"Моје друго питање челницима СДС-а, ПДП-а и НДП-а било би шта су за ових 25 година владавине, осим функционерских вила на `паљанском Дедињу`, направили овдје у Источном Сарајеву", рекао је Кошарац.

Он је новинарима показао полицијски извјештај на 137 страна из августа 2007. године, у коме се прецизно описују кривична дјела која су представници СДС-овог режима направили од 1996. до 2006. године у Источном Сарајеву.

"Ријеч је о милионским пљачкама на пројектима 1, 2 и 3 изградње Српског Сарајева, о фирмама које су нестајале, кредитима који нису враћани, крађи грађевинског материјала и изградњи функционерских вила, кућа и станова, ријеч је о уништеној привреди и превареном народу", навео је Кошарац и додао да се на скуповима које прави опозиција не може чути истина и одговори на питања о тим малверзацијама.

Он истиче да је истина да није било ниједног озбиљног пројекта у Источном Сарајеву, а да у његовој реализацији није учествовала Влада Републике Српске коју је предводио СНСД.

"Гдје год се окренете видите нашу инвестицију која је поправила живот грађана. У току су нове милионске инвестиције на Јахорини, гради се болница у Источном Сарајеву, реконструише се тунел на Каловитим брдима у општини Пале, радиће се градске улице на Палама, градски парк у Источном Новом Сарајеву", навео је он.

Међу инвестицијама су, како је рекао, и пут преко Тврдимића, ранија улагања на Јахорини, тунел Стамбулчић, спортска дворана на Палама, студентски домови, школе, прво православно обданиште у Источном Новом Сарајеву, зграда Административног центра.

"То нису дјела режима, како нас они зову. То су дјела одговорне власти која Источно Сарајево види као стратешки важан град који треба развијати", поручио је Кошарац.

Он је истакао да то није "власт која сије страх", већ власт која иза себе оставља дјела и бољи живот грађана и да то грађани Источног Сарајева препознају указујући СНСД-у подршку на изборима.

Предсједник Градског одбора СНСД-а и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да би "Скупштина народа" била да су на цивилизованији и пристојнији начин позвани сви представници политичких партија, а не само три, да би могли аргументима разговарати са народом.

"У овом случају, то је само уједињена и обновитељска скупштина СДС-а, ПДП-а и НДП-а, који организујући политичке скупове годину дана прије општих избора покушавају да своје пољуљано и изгубљено бирачко тијело врате на овај начин", сматра Ћосић.

Он је подсјетио да од 2000. до 2006 године, када су власт у Српској чинили ПДП и СДС, није урађени ниједан капитални пројекат у Источном Сарајеву, за разлику од протеклих десет година, од када републичка власт обезбјеђује подршку развоју инфраструктуре и привреде.

Извор: СРНА