latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:31 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

У Бањалуци представљена књига Емила Влајкија "Четникуша" (ВИДЕО)

Промоција романа "Четникуша" бањалучког професора Емила Влајкија, одржана је у Академији наука и умјетности Републике Српске.
Промоција књиге Четникуша - Фото: РТРС
Промоција књиге ЧетникушаФото: РТРС

Радња романа прати немиле догађаје с почетка деведесетих година у којима је расна и вјерска нетрпeљивост преузела примат над свим што је људско.

Епски, лирски, драмски и есејистички кругови романескне структуре "Четникуше" отварају нове теме о "ратовима без мира", пружајући цијелу једну лепезу људских карактера којима је бурна прошлост раширила руке за нове до сада неоткривене могућности и испитивања људскости у сопственом ја. 

Како би на најгори могући начин приказао све несреће које је са собом донио сукоб три народа у Босни и Херецеговини, Влајки уточиште сопствене приче поставља у средиште једне сарајевске породице у којој мајка, Jугословенка и угледна професоркa постаје "четникуша" а њен син, муслиман, јединац њен најсуровији непријатељ. 

Роман "Четникуша" аутора Емила Влајкија први пут је представљен српској јавности на недавно завршеном Међународном сајму књига у Бањалуци.