latinica  ћирилица
12/10/2017 |  21:54 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Приједор: Премијера филма о народном хероју Милану Тепићу

У Приједору је вечерас премијерно приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у Бјеловару септембра 1991. године.
Приједор: Премијерно приказан филм "Небо над Бјеловаром" - Фото: СРНА
Приједор: Премијерно приказан филм "Небо над Бјеловаром"Фото: СРНА

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Мајор Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован "за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару" и проглашен народним херојем Југославије.

Премијери документарца присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је рекао да овај филм презентује херојство и храброст, те шаље поуку и поруку свима како се брани држава, слобода, достојанство и чојство српског хероја.

Савановић је рекао новинарима да филм приказује храбре дане народног хероја Милана Тепића, које је, служећи као мајор ЈНА, практично поштовао заклетву коју је положио - да ће бранити земљу и њен интегритет и да ће за њу и живот дати.

"Мајор Тепић је тиме показао оно што је својствено српском јунаку, борцу и хероју кроз историју, а то су вјера, слобода, држава и све оно што краси Србе", рекао је Савановић.

Он је подсјетио да је Тепић, штитећи складиште муниције, дао свој живот, јер није дозволио да хрватске паравојне снаге дођу до експлозива којим би убијале српски народ.

"Нека му је зато вјечна слава и хвала што је показао храброст и оданост Србина и вриједности српског војника", поручио је Савановић.

Вечерашњој премијери у приједорском биоскопу "Козара" присуствовао је син мајора Тепића Александар, који је рекао да је филм топла људска прича о човјеку који се држао своје заклетве.

"Захвалан сам аутору Недељку Лајшићу који је скупио све те људе који су имали снаге да испричају ту причу коју су годинама чували у себи", рекао је Александар Тепић.

Он каже да не гледа свог оца као хероја, већ као човјека са којим је одрастао.

"Мој отац је за народ херој, а за нас у породици био је и остао само отац", рекао је Александар Тепић, који је имао девет година када је остао без оца.

Филм "Небо над Бјеловаром" први пут је приказан крајем септембра у Дому војске Србије у Београду, а премијери је претходило откривање споменика мајору Милану Тепићу у београдском насељу Дедиње.

Снимање филма трајало је неколико година, а настао је уз подршку приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила на шта је посебно поносна предсједница ове организације Здравка Карлица.

"Милан Тепић је учинио велико херојско дјело и хвала му на томе. Тај његов чин је био велики у то вријеме, јер он се заклео, као и сви други војници, да ће чувати нашу Југославију, а изгледа да је једино он схватио како треба да се чува држава", рекла је Карлица.

Аутор филма Недељко Лајшић рекао је новинарима да је филм "Небо над Бјеловаром" наш дуг према хероју Милану Тепићу.

"Мислим да смо успјели да покажемо колико је његово херојство било велико...
Тек када сам почео да радим филм видио сам какав је велики човјек то био", додао је Лајшић.

Сала приједорског биоскопа "Козара" била је премала да прими све грађане који су жељели да присуствују премијерном приказивању овог филма.

Након Приједора, филм ће бити приказан у Козарској Дубици и Ваљеву, родним градовима Тепића и Мирковића, а затим и у осталим градовима Републике Српске и Србије.

Извор: Срна