latinica  ћирилица
12/10/2017 |  20:01 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Шта се дешава са нашим тијелом када прескочимо оброк?

Прескакње оброка у ријетким приликама није толико лоше, али редовно прескакање оброка може имати негативне здравствене ефекте.

Скоро свима се дешава да прескочимо оброк или два. Неко покушава да изгуби тежину и једе мање, други немају времена да једу, а постоје и они које дијета води у крајност, па избјегавају да уопште једу

Бројне научне студије показују ефекте прескакања оброка - оно може довести до поремећаја у исхрани, нездравих добитака на тежини и лоших перформанси, између осталог.

Важно је напоменути да тијело не разумије разлику између гладовања или прескакања оброка. То значи да тијело реагује на исти начин када не добије довољно извора енергије.

Ево шта се дешава са нашим тијелом када прескочимо оброк:

Метаболизам се успорава

Прво, шта је метаболизам? То је процес у тијелу при којем се храна претвара у енергију. Чак и кад физички не радимо ништа, тијело још увијек функционише - циркулација крви, дисање и слично, и за ове активности потребна је енергија која потиче од хране.

Стално сте на дијети, а никако да смршате?

Прескакање оброка сигнализира тијелу да нема довољно хране или извора енергије, а тијело реагује спуштајући брзину метаболизма како би сачувало изворе горива. Тијело ће сачувати додатне калорије из сљедећег оброка како би избјегло недостатак извора енергије.

У основи, када метаболизам успори, храна која се поједе се не "користи" тако ефикасно. Од помоћи при томе је конзумирање избалансираних оброка како би се метаболизам у тијелу задржао на нормалном нивоу.

Такође, помаже права количина сна (7-9 сати) и конзумирање пуно воде.

Преједање и прекомјерна тежина

Када прескочимо оброк и постанемо заиста гладни, наш сљедећи оброк претвара се у гозбу - ми тежимо да поједемо више. Прескакање оброка ће нас учинити гладнијим када сљедећи пут једемо.

Неколико студија је повезало повећање тјелесне тежине са прескакањем оброка (нарочито доручка).

Када је тијело лишено хране, мозак ће бити на високом нивоу узбуне у потрази за било којом храном и жудеће за висококалоричном (нездравом) храном.

Код сљедећег оброка, тијело чува додатне калорије из хране као инстинкт за преживљавање, јер није сигурно када ће поново добити храну. Додатне калорије које се не искористе се претварају у масноћу.

Осјећај бијеса због глади

Бес због глади је стваран, а јавља се зато што се ниво шећера у крви смањује када прескачемо оброке.

Наш мозак функционише на глукози и када мозак не прими довољно горива, доводи тијело у режим гладовања и ослобађа хормоне стреса.

Ово је исти разлог због којег се теже фокусирамо када смо гладни. Мозак има мало горива и доноси одлуку о најбољем начину како да искористи преосталу енергију. Постајемо раздражљиви и лоше воље.

Ако покушавате да изгубите тежину, обавезно једите праве порције здравих оброка током цијелог дана, спавајте, вјежбајте и узимајте пуно воде.

Извор: Мондо