latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:52 | Аутор: РТРС

Рајт: Због лијепих Бањалучанки морам да ходам затворених очију

Заједно са Вејдом, Шакилом О'Нилом и осталим момцима, најзвучније име које је икада стигло у АБА лигу, Дорел Рајт освојио је НБА лигу.
Дорел Рајт - "Игокеин американац" - Фото: nezavisne novine
Дорел Рајт - "Игокеин американац"Фото: nezavisne novine

У интервјуу за "Глас Српске" причао је о односу са кошаркашким суперзвијездама, времену проведеном са њима, оном што је затекао у Лакташима и шта га тек чека. Откако је ушао у лигу, увијек је имао сјајан однос са Вејдом, који је љетос прешао у Кливленд.

"Радује се када ми иде добро. Од првог дана у НБА лиги узео ме под своје и за њега имам само најљепше ријечи", рекао је Рајт, са којим је Игокеа срушила Будућност и Цедевиту.

Стартовао је одлично, против два од три главна фаворита за АБА прстен убацио је по 22 поена. Осим врхунског квалитета, за добре игре заслужни су у клубу, гдје га одлично третирају.

"Толико су добри према мени, много се труде и због тога имају моје велико поштовање. Дали су ми вријеме да средим неке породичне ствари у Америци, јер сам глава куће и морао сам да оставим жену и дјецу а да се не бринем. Све су ми олакшали и омогућили да ми фокус буде само на кошарци. Немам ништа лоше да кажем ни о коме у клубу, покушавам да се одужим ангажманом на терену, вриједним радом на тренингу и у теретани", казао је Американац.

Срећан је у Лакташима, видљиво је то на први поглед. Осмијех са лица готово никад не скида, остварио је одличну конекцију са саиграчима и наравно да није пропустио да оде на роштиљ код добро познате Милке, која је најватренији навијач Игокее.

"Ишао сам у Бањалуку са Дезијем, куповали смо неке спортске ствари потребне за тренинг. Дјевојке су толико лијепе, а ожењен сам, па сам шетао затворених очију", нашалио се Рајт.

НБА је најбоља организација на свијету, путује се авионом, играчи не пролазе процедуралне ствари на аеродромима, одсједају у најбољим хотелима, а о условима за тренинг да не говоримо. То не може да понуди ниједан европски клуб, али Рајт се не понаша као размажена звијезда.

"Прилагођавам се свему и ништа ми није тешко. Одрастао сам у јужном дијелу Лос Анђелеса, једном од лошијих мјеста за живот. Ишао сам пјешке у школу која је удаљена километрима, нормалан сам човјек, а то што сам 11 година играо НБА сматрам благословом. Знам ко сам и одакле сам, на путу до школе пролазио сам поред банди, уличних типова који желе фрку, тако да неколико сати путовања аутобусом због кошаркашке утакмице не схватам као нешто тешко, све су то лака прилагођавања", рекао је Рајт.

Није имао лако дјетињство, али му је урођени шампионски ген, уз добро родитељско васпитање, омогућио љепши живот.

"Дрога, насиље на улицама, убиства и хапшења ствари су које сам свакодневно виђао. Родитељи су ме због тога форсирали како бих успио у спорту и обезбиједио бољи живот. Лакташи и Бањалука су одлична мјеста, сигуран сам и имам прилику да упознам нову културу. Стално зовем Марка Љубичића да идемо напоље, дружимо се и видимо нешто", казао је сјајни кошаркаш.

Радио је са врхунским тренерима, Пет Рајли је ипак недодирљив, уз све поштовање према Ерику Сполстри, Терију Стосту и Марку Џексону.

"Код генерала је све у вези са менталном чврстином. Студирао је психологију, невјероватно је како тестира ментални склоп играча. Иде у екстрем, доводи те до ивице и најбољи је мозак са којим сам радио. Мотивациони аспект је сјајан, нема конкуренцију, зато смо увијек били спремнији од ривала у тешким тренуцима меча када се одлучује побједник. Може да направи играча бољим, зато смо узели прстен. Код њега није ствар у тактици, акцијама, специјалима, као рецимо код Стотса, све је у вези са психом", рекао је Рајт.

Није могао да се одлучи кога је најтеже чувати између Кобија Брајанта, Кармела Ентонија и Кевина Дурента, али је изабрао О'Нила као најбољег са којим је играо.

"Морам да изаберем 'старца', члан је Куће славних. Морам то да кажем да бих био сигуран, јер ћу имати проблем с њим. Провели смо сјајно вријеме заједно, Шек је невјероватан човјек, са лудачком енергијом. Најзабавнији лик којег сам упознао, стално смишља неке подвале. Никад нисам био жртва његових трикова, јер су му мета били непослушни рукији и тренери. Није радио неке спектакуларно луде ствари, али је знао да напуни нечији аутомобил кокицама. Када је љут, најбоље је склонити му се с пута, тада је заиста страшан. Више волим срећног Шека", додао је Дорел.

НБА је данас другачија него 90-их година или почетком овог вијека. Укинут је "хенд-чек", интензитет је слабији и теже је играти одбрану, јер су нападачи заштићени.

"Не смијеш да дираш играча, Мајкл Џордан је морао да истрпи много више контакта. Игра се промијенила, бекове попут Стефа Карија и Кајрија Ирвинга је скоро немогуће чувати. Немам ништа против тога, само је потребно прилагодити се. НБА није чврст као некада, паметни људи воде лигу. Дају навијачима шта желе да виде, закуцавања, тројке из далека, постеризовања, атракције, па и ја желим да покажем свима шта могу", изјавио је Рајт.

Промјена трендова угледа се у све већем броју шутирања тројки.

"То смо украли из Европе. Овдје су сви опасни са дистанце, високи момци погађају, отварају се ка шуту за три и стално мораш бити опрезан када их чуваш. Погледајте Ентонија Рендолфа, одличан је за тај стил и због тих карактеристика није прошао у НБА. Сада га желе назад, јер се такви играчи траже", закључио је Рајт.

Другачија правила

Одличном Американцу још треба времена да се прилагоди на другачија правила која важе у европској кошарци.

"Најтеже ми пада правило првог корака. Излуђује ме, научен сам да направим корак па онда спустим лопту. Тај први корак ми је најјаче оружје. Свиђа ми се што не постоје дефанзивне три секунде, а добио сам неспортску личну у Загребу, што ме је изненадило", рекао је Рајт.

Насљедник обећава

Дорел има два сина, старији има девет година, а млађи двије. Овај први наслиједио је очев кошаркашки ген.

"Игра за познати ААУ тим (основне школе), Леброн Џејмс учинио ју је познатом прије неколико година. Четврта су екипа у САД, а прва на западу. Мој син је добар шутер, рангиран је и оцијењен са 4,5 звјездица од могућих пет. Најбољи је шутер у генерацији, а мало је лудо што прате тако малену дјецу", казао је Рајт.

Брат у Торонту

Млађи Дорелов брат, Делон, почиње трећу сезону у Торонту и сада очекује много значајнију улогу.

"Сада је други плејмејкер, иза Кајла Лаурија. Спреман је за изазов, мора да слуша конструктивне критике тренера, али и моје савјете. Трејдовали су Корија Џозефа због њега и сада мора да искористи шансу. Тренирали смо много љетос, свиђа ми се како дјелује физички. Све је у вези са тренингом, јер су утакмице онда лагане", изјавио је Рајт.

Извор: Глас Српске