latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:37 ⇒ 13/10/2017 | 09:54 | Аутор: РТРС

Двоструки аршини опозиције у Српској-НСРС блокирају тражећи одговоре Владе (ВИДЕО)

Наредно засједање НСРС је 17. октобра. Од посљедњег, када је покушала да блокира рад Парламента, опозиција је неколико пута мијењала услове за присуствовање сједници.
Опозиција условљава НС РС - Фото: РТРС
Опозиција условљава НС РСФото: РТРС

Захтјеви опозиционих посланика сваки пут су другачији.

Од тога да се на дневном реду нађе ревизорски извјештај, преко оставке министра полиције Драгана Лукача, до захтјева да Влада достави одговоре на посланичка питања.

- То је шокантно. Ја вам могу рећи да у Парламенту БиХ, ако не одговоре 10 или 15 дана, па ви сте на једном стубу са којег нема шансе да сиђете. А овдје осам месеци, невјероватна ствар, каже СДС-ов министар безбједности БиХ, Драган Мектић.

Мектић је, очигледно, занемарио чињеницу да питања делегата у бх.парламенту мјесецима остају без одговора.

Министарство спољних послова, које предводи Игор Црнадак, ни након пет постављених питања и три ургенције колегијума Представничког дома, још није доставило одговор СББ-овом Дамиру Арнауту.

Одговоре од Црнатка, и то на чак осам питања, Марио Караматић из ХСС-а никада није добио.

- Црнадак се тек на 32.седници Дома народа први пут појавио и управо због његовог непојављивања и не давања одговора је формирано истражно повјеренство Дома народа да се види шта он то ради. Такође, господина Мектића бих подсјетио да ми и он између осталих дугује одговор на питање које сам му поставио на прошлој сједници, тако да ситуација није баш таква какву је уважени министар приказао, истиче Караматић.

Изношењем увијек другачијих захтјева, опозиција настоји да истраје у намјери да блокира рад Парламента, покушавајући да креира атмосферу хаоса, поручују аналитичари.

Дубоко свјесни да не могу добити изборе, ово је, кажу, њихов начин политичке борбе.

- Не верујем да ће та сједница бити завршена тог дана. Опет цијеним да ће бити инциденти, гдје ће опозициони лидери да глуме жртве и призивају интервенцију Сарајева, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност .

Што представља врло опасну игру, јер је то што раде далеко од стицања политичких поена, сматра политиколог Александар Павић.

Објашњава да се таквим понашањем призива страна интервенција, можда чак и у лику НАТО:"Оног тренутка ако се дестабилизују ствари било где на територији БиХ, ви дајете повод да се неко 'добронамјеран' умијеша у све то. Значи опозиција се игра ватром, није обична политичка борба.То може да кошта цијелу Републику Српску".

Константним оптужбама и креирањем хаоса опозиција покушава да створи ванредно стање, које би им омогућило да уђу у Владу, сматра струка.

Све се, кажу, углавном своди на пуку борбу за власт по сваку цијену, гдје је интерес Републике Српске у другом плану.