latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:10 ⇒ 13/10/2017 | 10:18 | Аутор: РТРС

Додик у посјети Дестилацији Теслић- ријешити проблем са испоруком сировине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је посјетио Хемијску индустрију Дестилација у Теслићу.
Додик посјетио Дестилацију у Теслићу - Фото: СРНА
Додик посјетио Дестилацију у ТеслићуФото: СРНА

Директор Дестилације, Ново Шкребић рекао је након састанка са предсједником да ово предузеће има проблем са набавком сировине.

- Имамо проблем са испорукама сировине од стране добављача. Залихе наше сировине крећу се од два до осам дана - рекао је он.

Шкребић је нагласио да упркос томе, Дестилација ради успјешно у континуитету, али да би заустављање производње било погубно за предузеће и саме раднике.

- Имамо јаке извозне уговоре, извозом остварујемо 11 милиона КМ на годишњем нивоу. Свако заустављање производње било би погубно - рекао је он.

Предсједник Српске је рекао да је упознат са проблемом набавке сировина у овом предузећу, те да тај проблем мора бити ријешен што прије.

- Овдје је у питању непоштовање уговора о испоруци сировине. Наредне седмице организоваћемо састанак са одговорним субјектима и то мора бити ријешено. Влада Српске је донијела закључке везане за испоруку сировина, а видимо да се уговори не поштују, а то не може тако. Јавна предузећа морају да поштују уговоре које су склопила - рекао је Додик.

Додик је рекао да проблем снабдијевања дрвопрерађивача постоји широм Српске, те најавио да ће лично сагледати ситуацију и покушати да организује цијели процес истрага, јер је немогуће да постоји довољна количина сировина, да постоји сјеча, а да не могу да буду покривене планиране и уговорене обавезе.

- Очигледно да постоје неке друге ствари, корупција, непоштивање уговора и лоповлук који се мора избити. Не занима ме ко је из СНСД-а, ДНС-а, али они који не буду поштивали закључке Владе могу да се пакују - поручио је предсједник Српске.

Састанку у Теслићу присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и предсједник Уније удружења послодаваца Српске Драгутин Шкребић.

Хемијска индустрија Дестилација је основана 1896. године и регионални је лидер у производњи дрвног угља, брикета, сирћетне киселине и сирћета.