latinica  ћирилица
12/10/2017 |  17:37 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

За уништавање муниције након рата у БиХ 250.000 евра

Њемачка је обезбиједила 250.000 евра за пројекат УНДП-а "Експлоуд плус" за уништавање артиљеријских средстава и комплексних ракетних система преосталих након рата у БиХ, који представљају опасност за грађане.
Кристијане Хофман, амбасадор Њемачке у БиХ - Фото: Глас Српске
Кристијане Хофман, амбасадор Њемачке у БиХФото: Глас Српске

Уговор о донирању ових средстава потписале су у Сарајеву амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу.

Из њемачке Амбасаде у БиХ саопштено је да је Њемачка ове године већ ставила на располагање 250.000 евра, захваљујући којима је уништено готово 2,4 милиона метака, муниције за мало оружје и лако наоружање и око 35.700 комада артиљеријске муниције.

Ово је пети пут да Њемачка обезбјеђује новчану помоћ за превазилажење проблема вишка муниције у БиХ.

Њемачка је до сада учествовала у процесу уништавања муниције, а сада и ракетног горива са 1,1 милиона евра.

"Од 2010. је годишње широм свијета било више од 28 непланираних експлозија складишта муниције. БиХ је угрожена због велике количине старе и несигурне муниције. У БиХ постоји још око 15.500 тона залиха муниције, од чега је 8.500 тона вишка муниције просјечне старости веће од 35 година", наводи се у саопштењу.

Из њемачке Амбасаде у БиХ подсјећају да је Министарство одбране БиХ у децембру 2016. године усвојило план уништавања муниције у овој години који предвиђа да буде уништено 4.500 тона несигурне муниције.

Са овом донацијом процес уништавања муниције може да буде настављен и тиме повећана безбједност људи у БиХ.

Ова њемачка донација је и признање за напредак који је Министарство одбране БиХ остварило у рјешавању вишкова наоружања.

Њемачка већ много година активно дјелује и у области хуманитарног деминирања, а до сада је у те сврхе стављено на располагање 3,5 милиона евра.

Извор: СРНА