latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:48 | Аутор: РТРС

Одржана манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства"

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је одржана манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства".
Хашани: "Ћопићевим стазама дјетињства" - Фото: СРНА
Хашани: "Ћопићевим стазама дјетињства"Фото: СРНА

Представници општине Крупа на Уни, Фондације "Бранко Ћопић" из Бањалуке и Основне школе /ОШ/ "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик положили су вијенац код књижевникове бисте.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да се ове године манифестација обиљежава скромно.

"Трудићемо се да наредних година ова манифестија има већи ниво јер је то наш књижевник заслужио" рекао је он.

Предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина рекао је да су протеклих десетак дана одржани поетски часови у школама које носе Ћопићево име.

"Наредних година манифестацији би требало да присуствују ученици свих школа које носе име Бранка Ћопића", истакао је Личина.

Он је рекао да се манифестација одржава на Михољдан, празник који је крсна слава породице Ћопић.

"Дошли смо да се поклонимо Бранку за његов допринос и да му покажемо да смо ми у његовом духовном пребивалишту, Подгрмечу. А он је нама оставио башту сљезове боје да је његујемо и тражимо у њој трачак наде" поручио је Личина.

У спомен-школи У Хашанима пјесме инспирисане Ћопићевим дјелом и родним крајом говорили су књижевници Јованка Стојчиновић Николић и Ранко Павловић.

Пригодан програм припремили су ученици Основне школе "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик.

Личина је данас уручио награде које су освојили ученици на литерарном конкурсу Фондације "Бранко Ћопић" о теми Ћопићев осмјех завичају.

Прво мјесто и награду од 100 КМ освојила је Александра Пађен из ОШ "Бранко Ћопић" у Доњем Дубовику, друго мјесто и награду од 70 КМ Даница Алексић из ОШ "Бранко Ћопић" Бањалука и треће мјесто и награду 50 КМ Мерием Шупуковић из ОШ "Бранко Ћопић Доњи Агићи код Новог Града.

Бранко Ћопић је аутор више романа, збирки приповиједака, комедија и
дјела за дјецу. Добитник је НИН-ове награде за роман "Не тугуј бронзана стражо".

Рођен је 1. јануара 1915. у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скоком са моста на Сави у Београду.