latinica  ћирилица
12/10/2017 |  14:35 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Велики искорак Српске у обиму биолошке терапије

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонд здравственог осигурања направили су, у односу на окружење, искорак у пруженом обиму биолошке терапије за пацијенте обољеле од артритиса, изјавио је предсједник Удружења пацијената са реуматоидним артритисом и другим аутоимуним болестима Српске Предраг Доњак.
Артритис (Фото: https://www.fitness.com.hr) -
Артритис (Фото: https://www.fitness.com.hr)

- Као примјер тога рецимо да у ФБиХ тај обим није ни близу као у Српској и надам се да ће се и убудуће радити на томе да се што већи број пацијената обухвати том терапијом - рекао је Доњак у Бањалуци уочи предавања посвећеног 12. октобру - Свјетском дану борбе против артритиса.

Он је истакао важност откривања ове болести на вријеме, додајући да је Удружење у том циљу прије годину и по дана са домовима здравља у Српској покренуло акцију "Уочи рано", како би љекари породичне медицине на вријеме открили ту болест и упутили таква лица на лијечење.

Доњак је навео да у Српској не постоји тачно утврђен регистар обољелих од реуматоидног артритиса, али да се процјењује да их је између 8.000 и 10.000.

Предсједник Удружења реуматолога у БиХ Љубинка Божић напоменула је да су реуматолошка обољења у овој средини још недовољно схваћена и да се на њих и даље недовољно обраћа пажња.

- Лијечење ових болести је врло скупо, међутим, оно још више поскупљује уколико се болест открије касније. Зато ми водимо посебан програм у вези са раним откривањем реуматоидног артритиса и других реуматолошких обољења, као и за рану адекватну терапију - навела је Божићева.

Према њеним ријечима, артритис се у највише случајева јавља између 30. и 50. године, четири пута је чешћи код жена него код мушкараца, а од те болести могу обољети и дјеца од двије године.

Секретар Удружења реуматолога на нивоу БиХ Синиша Миловановић рекао је да у првој години оболијевања од реуматоидног артритиса настају највећа оштећења коштаног система, а да већ након двије године пацијент губи радну способност, а за 10 година 50 одсто обољелих постају трајни инвалиди.

Тачан узрок настанка реуматоидног артритиса још није довољно познат, а као основни фактор обољења наводи се генетика.

Свјетска здравствена организација је ову деценију прогласила "Деценијом костију и зглобова", у оквиру које се 12. октобра обиљежава и Свјетски дан борбе против артритиса.

Извор: СРНА