latinica  ћирилица
12/10/2017 |  13:39 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о Жељезницама

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 147. редовној сједници, одржаној у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Жељезницама Републике Српске по хитном поступку.
Сједница Владе РС - Фото: РТРС
Сједница Владе РСФото: РТРС

"Жељезнице Републике Српске су предузеле активности на спровођењу поступка реструктурирања овог привредног друштва. Да би се омогућило да се поступак успјешно оконча, неопходно је да се ријеши питање вишка радника. Већи број радника Жељезница Републике Српске има године стажа предвиђене прописима који уређују област пензијског осигурања, али немају потребне године живота. У овом случају ради се, углавном, о радницима извршне службе којима се признаје бенефицирани радни стаж, те, уколико остану незбринути након реструктурирања, мала је или скоро никаква могућност да нађу ново запослење", наводи се у саопштењу са сједнице Владе.

Како се наводи, доношењем приједлога по хитном поступку привредно друштво би, већ након ступања на снагу закона, могло да ријеши питање пензионисања око 260 радника. Свјетска банка је активно укључена у овај поступак, а Министарство саобраћаја и веза и Жељезнице Републике Српске воде преговоре са банком за добијање кредита којим би се поступак реструктурирања успјешно спровео.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о наставку сарадње са Европском комисијом и Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у оквиру нове фазе Пројекта опоравка од поплава у Републици Српској и донијела Одлуку о прихватању донаторских средства Европске уније у износу од 13.294.000,00 КМ одобрених Републици Српској по Споразуму о бесповратној помоћи Европске уније број 2017/388-193 закљученим са Развојним програмом Уједињених нација ради реализације нове фазе Пројекта опоравка од поплава у Републици Српској.

Донаторска средства се прихватају ради реализације нове фазе Пројекта опоравка од поплава у Републици Српској. Укупна процијењена вриједност Пројекта износи до 15.062.873,40 КМ. Суфинансирање Владе Републике Српске за реализацију Пројекта износи до 1.300.000,00 КМ или 8,63%, а преостали износ до 463.229,40 КМ или 3,08% обезбиједиће јединице локалне самоуправе укључене у Пројекат.

Одобрена донаторска средства користиће се за реализацију пројектних активности усмјерених на трајно стамбено збрињавање и економско оснаживање жртава поплава и клизишта у Републици Српској кроз изградњу и санацију индивидуалних стамбених објеката, помоћ малој пољопривреди, те креирање нових радних мјеста у приватном сектору, а све у циљу наставка пружања помоћи социјално угроженим категоријама становништва у поплављеним подручјима.

За потписивање Пројектног споразума између Владе Републике Српске и УНДП у БиХ овлашћује се министар финансија. Носилац пројектних активности на подручју Републике Српске је УНДП у БиХ. За праћење и извјештавање Владе о реализацији ове одлуке задужује се Министарство финансија. Влада Републике Српске донијела је више одлука о одобравању финансирања за локалне заједнице.

Усвојен је Извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина. Усвојен је и Извјештај о сарадњи институција Републике Српске са Међународним кривичним судом за ратне злочне почињене на подручју бивше Југославије са сједиштем у Хагу за период 01.01. – 31.12.2016. године. Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности за приватизацију станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у општинама Источно Ново Сарајево, Гацко и Билећа.

Влада Републике Српске усвојила је Приједлог рјешења о разрјешењу директора Опште болнице Зворник Милорада Дрљевића. Завд директора именован је Јован Окука.