latinica  ћирилица
12/10/2017 |  13:21 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Србија враћа српско културно благо у Хрватску (ФОТО)

Културна добра Епархије осјечко-пољске и барањске и Епархије далматинске отпремљена су данас из Србије у цркве и ризнице Српске православне цркве у Хрватској, тако да је враћено 45 икона, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.
Враћено 45 икона у објекте СПЦ у Хрватској (Фото: Министарство културе и информисања) -
Враћено 45 икона у објекте СПЦ у Хрватској (Фото: Министарство културе и информисања)

Културна добра су отпремљена након што су, према одлуци мјешовите српско-хрватске међудржавне комисије за враћање културних добара, за то створени одговарајући услови. На основу Споразума између некадашње Савезне владе СР Југославије и Владе Хрватске о сарадњи у области културе и просвјете и уз сагласност Светог архијерејског синода СПЦ, црквама Светог Димитрија и Патријаршијског двора у Даљу, као и црквама у Маркушици, Кнежеву и Ризници Светог Илије у Задру, враћено је 45 икона.

На јучерашњем састанку Комисије верификован је Записник са састанка одржаног у априлу у Пожеги. На том састанку је било ријечи и о завршетку радова на депоу при Владичанском двору у Пакрацу и о враћању икона из цркава Светог Георгија у Лисичинама и Светог Георгија у Великим Бастајима код Дарувара.

Састављен је извјештај мјешовитог стручног тима конзерватора након обиласка и прегледа стања материјала у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, као и о радовима на ризници у манастиру Крка.

Извор: Блиц