latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:40 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати аутопут Београд-Сарајево

Један од потписаних докумената са Турском је и Писмо о намјерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, којим се Турска и званично укључује у реализацију пројекта ауто-пута Београд-Сарајево.
Аутопут Београд - Сарајево (фото: sputniknews.com) -
Аутопут Београд - Сарајево (фото: sputniknews.com)

Идеја за тај ауто-пут стара је неколико деценија, а његова траса повезала би Пожегу и Ужице преко Котромана са Сарајевом, и била би логичан наставак и крак Коридора 11, који полази од Београда ка Црној Гори и Санџаку.

У Саобраћајном институту Цип направљен је генерални пројекат ауто-пута којим ће бити повезани Пожега и Ужице.

Даља траса иде ка Републици Српској, али не постојећим путем, већ, због захтјева еколога, заобилази национални парк Мокра Гора.

Ауто-пут ће имати две возне и једну зауставну траку. Пројектанти кажу да ће део ауто-пута кроз Србију бити најтежи за изградњу, па ће 60 километра коштати чак 760 милиона евра.

"Овај ауто-пут дугачак је 60, 65 километара и на овој траси имамо 62 моста и 22 тунела", каже Драгослав Драгићевић, одговорни пројектант Ципа.

У Ципу кажу да је Турска заинтересована за изградњу не само путева у Србији, већ и жељезница.

Због великог прилива робе са Блиског истока и све већих ограничења еколога у камионском транспорту, Турска тражи да се и жељезнички правац Ниш-Димтровград-Бугарска-Турска што прије обнови и прилагоди већим брзинама.

"Ради с о двоколосјечној прузи брзине до 200 километара на час. Овај пружни правац радиће се без укрштања са путевима, ништа неће ометати саобраћај, и ова пруга биће довољна за наредних 50 година за Србију", истиче директор Ципа Милутин Игњатовић.

За пругу кроз Србију поред Турака заинтресовани су и Кинези јер им је то најбржа копенена веза ка Европи из претоварних лука на југу. Турска жели да пруга буде што прије готова и спремна је да финансира тај пројекат.

Извор: РТС