latinica  ћирилица
12/10/2017 |  11:27 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Перишић: Све одлуке се морају доносити консензусом

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је Срни да ће инсистирати на томе да се све одлуке у овој институцији у складу са Законом о несталим лицима БиХ и Споразуму о суоснивачима Института доносе консензусом и да ће заступати интересе Републике Српске и српских жртава рата.
Институт за нестале особе - Фото: РТРС
Институт за нестале особеФото: РТРС


Перишић очекује да ће доћи до значајних помака у нареденом периоду у процесу тражења несталих лица српске националности у БиХ, истичући да ће у том погледу успоставити сарадњу са свим удружењима која се баве овом проблематиком и институцијама Републике Српске.

Као приоритете у свом раду Перишић је навео формирање централне евиденције несталих лица /ЦЕН/ у БиХ, те идентификацију 650 ексхумираних посмртних остатака у три спомен-костурнице у Републици Српској, о чему ће у најскорије вријеме разговарати са представницима Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.

"Разговараћемо о томе какве су могућности да ИЦМП домаћим институцијама у процесу тражења несталих лица уступи базу података са ДНК профилима која ће олакшати идентификацију посмртних остатака у спомен-костурницама Републике Српске", навео је Перишић.

Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ именовао је 18. нове чланове Колегијума директора Института за нестала лица - Амора Машовића, Марка Јуришића и Николу Перишића.

Извор: Срна