latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:10 | Аутор: РТРС

Здравија је од млијечне, али... Када је црна чоколада штетна?

Црна чоколада због састојака корисних за здравље увек се препоручује за конзумирање прије него млијечна, чак и на дневној бази, али стручњаци упозоравају да се обрати пажња на количину јер тада чак и она постаје штетна, пише Си-Ен-ЕН.

Црна чоколада богата је какаом који има висок проценат флавоноида, антиоксиданса који спречавају оксидацију холестерола и тако штите крвне судове, снижавају крвни притисак, побољшавају когнитивне способности и вејроватно снижавају ризик од дијабетеса.

Млијечна чоколада садржи малу количину флавоноида, а бијела их уопште ни нема. Црна чоколада има горак укус, и што је више флавоноида то је укус горчи. Управо је произвођачи уништавају обрадом, да би била укуснија, што убија здраве састојке.

"Пржење ствара низ нових арома, али тако се уништавају молекули у зрнима, а онда увек постоји шанса да се уништи и нешто што не желимо да се уништи, као што су флавоноиди", рекао је Мет Хартингс, професор хемије на Универзитету у Вашингтону.

Иако ниво флавоноида варира од једне до друге црне чоколаде, она је увек здравији избор од млијечне. Богата је минералима као што су калцијум, бакар, гвожђе, магнезијум, манган и калијум, док стеаринска киселина нема никакав утицај на здравље.

Уколико је узимате свакодневно, врло је важно је да то буду мале дозе, и код бирања чоколаде, важно је узети ону са најмање 60 процената какаоа.

Извор: Б92, Недељник.рс