X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:07 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Филм о мајору Тепићу вечерас пред приједорском публиком

У Приједору ће вечерас премијерно бити приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у том граду септембра 1991. године.
Народни херој Милан Тепић -
Народни херој Милан Тепић

Филм је први пут приказан крајем прошлог мјесеца у Дому војске Србије у Београду, а премијери је претходило откривање споменика мајору Милану Тепићу у београдском насељу Дедиње. Снимање филма трајало је неколико година, а настао је уз подршку приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

Након Приједора, филм ће бити приказан у Козарској Дубици и Ваљеву, родним градовима Тепића и Мирковића, а затим и у осталим градовима Републике Српске и Србије. За приказивање овог филма заинтересоване су и друге земље.

Премијери филма, у приједорском биоскопу "Козара", присуствоваће чланови породице мајора Тепића.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје, којим би убијао његове војнике. Са њим је погинуо војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Мајор Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован "за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару" и проглашен народним херојем Југославије.

Извор: СРНА