latinica  ћирилица
11/10/2017 |  20:32 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Швајцарски медији "осули" по Колинди због изјава о БиХ

Швајцарски лист "Ноје Цирхер Цајтунг"објавио је врло оштру анализу положаја Хрватске у Европској унији, као и стања хрватског друштва, а изјаве предсједнице Колинде Грабар Китаровић о БиХ оцијенили су “бесмисленим“.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је приказан као неодлучни проевропски политичар који се више боји своје странке него опозиције.

Текст Андреаса Ернста објављен је под насловом “Хрватска његује своја непријатељства са сусједима“.

"Најновија чланица ЕУ након четири године од приступања пропустила је да испуни очекивања“, констатује се у тексту и додаје да је Хрватска требало да преузме "водећу улогу у региону, а она се свађа са сусједима и унутар саме себе".

НЗЗ истиче да је Хрватска разочарање и у економском смислу и да је просјечни приход по становнику 40 одсто европског просјека. "Према сусједима ова земља понекад се понаша посве неурачунљиво", сматра швајцарски лист и наводи сукобе које Хрватска има са Словенијом, Србијом, БиХ и Мађарском.

Посебно се наглашавају изјаве Колинде Грабар Китаровић о десет хиљада терориста у БиХ као "бесмислице" и то што потпаљује сукоб са БиХ државом без разлога.

Колинду швајцарски лист оптужује да не узима у обзир посебну одговорност Хрватске као потписнице Дејтонског споразума за БиХ те да је хрватска предсједница “неоптерећено одлучила да иде у супротном правцу“.

Са Словенијом је проблем арбитражна одлука о граници, за коју НЗЗ пише да је "највише ствар националног престижа" за Хрватску, с обзиром на то колико има морске обале.

Додаје се да је Словенија одлучила да блокира примање Хрватске у ОЕЦД и да размишља о тужби пред Судом ЕУ, док Хрватска уопште не признаје арбитражу "и тражи нове преговоре".

НЗЗ иронично констатује да нема краја "хрватским напетостима са сусједима", али и да је живахна ситуација у унутрашњим односима. "Премијер Пленковић има кнап већину у парламенту.

Зависи од непоуздане подршке крајње деснице у својој странци, као и од мањинских представника. Недостаје му унутрашња сигурност да би могао да води Владу", пише НЗЗ и додаје да је Пленковићу "требало десет изгубљених мјесеци" да макне плочу с усташким поздравом ЗДС из Јасеновца.

"И унутар друштва и унутар владе у Хрватској се води културни рат. Као и у неким другим европским државама, и у Хрватској су нарасле ревизионистичке снаге које сматрају да с историјом Другог свјетског рата не требамо имати тако 'згрчен' однос", пише НЗЗ и наводи конкретан примјер умањивања броја убијених у Јасеновцу, као и покушаје да се злочини у логору припишу комунистима.

"Влада је плочу с усташким поздравом пренијела десет километара од бившег концентрационог логора", пише "НЗЗ, а преноси загребачки "Индеx". Али док је Пленковићу требало десет мјесеци да то одлучи, "у јавности се водила страшна дебата о томе да ли је фашистички поздрав заправо 'стари хрватски', како је изјавила и предсједница“.

НЗЗ закључује да Хрватску блокира "неразријешен однос према прошлости" и да се због тога влада боји десних снага јер у "земљи се води културни рат". Швајцарски лист на самом крају своје анализе пише да не очекује да ће се Хрватска убрзо опоравити ни економски ни друштвено.

Извор: Независне