latinica  ћирилица
11/10/2017 |  19:25 ⇒ 12/10/2017 | 11:35 | Аутор: РТРС

Све више сличности у процесима против Орића и "жене монструма" (ВИДЕО)

Све је више сличности у суђењу Орићу, са процесом који се тренутно води против Сакиба Халиловића и Елфете Весели- "жене монструма", оптуженим за убиство дванестогодишњег Слободана Стојановића у Каменици. Учестала је и промјена исказа кључних свједока. Ако већ Орић није пресуђен за убиство српских заробљеника, да ли ће казна бар стићи убице дјечака? Веза између ова два предмета има још.
Елфета Весели - Фото: СРНА
Елфета ВеселиФото: СРНА

Јасмина Ћосић судија Суда БиХ, случајно или не, именована је за члана судског вијећа у предмету против Сакиба Халиловића Кибета и Елфете Весели. Но прије него је обукла судијску тогу, носила је адвокатску. Била је члан тима одбране Насера Орића. У процесу пред Хашким трибуналом бранила је Орића од оптужби за командну одговорност због убиства српских заробљеника на Залазју. И одбранила. Тада је према извјештајима Сенс агенције, између осталог, била "експерт" за Орићеве потписе. Сада у судници, као судија, свједоцима поставља питања.

Објективнија публика рекла би - зна се и "збунити" - па умјесто питања која приличе судији, постављати она која иду у прилог одбрани оптужених. А таквих је било много на посљедњем рочишту Елфети Весели и Сакибу Халиловићу Кибету. Не чуди онда што је и свједок Ферид Хоџић који је прије девет дана у истом предмету тврдио како је, у вријеме када је ликвидиран дјечак Слободан, био командант територијалне одбране у Власеници, и Кибета и Елфету виђао по Каменици, напрасно добио амнезију па не зна да ли је његов "ратни стаж" уопште уписан у војним евиденцијама.

На питање тужиоца: "Дакле, Ви као комадант Територијалне одбране не знате да ли Вам је уписан ратни стаж?", Хоџић је одговорио: " Обратите се одјељењу Тузла, ја не знам!".

За само осам дана заборавио је Хоџић напрасно и детаље везане за коридор и за групу Сакиба Халиловића о чему је свједочио на претходном рочишту. Тада је казивао да их је у маскирним униформама виђао по Каменици. Виђао је и Елфету, своју комшиницу из Власеничке махале. Јуче, на рочишту, пак друга прича...

На констатацију и питање судије: "Рекли сте да је Сакибова група дошла и да је имала 25 до 30 људи. Колико је било жена?", одговорио је : "Па како ћу ја то видјети кад је то било 10 сати од мене".

Ако већ "не зна" командант Територијалне одбране за властити војни стаж и за оно о чему је само прије неколико дана свједочио у судници, како ће онда знати командант Цивилне заштите да ли је у рату само дијелио лијекове, био водич групама које су у рејон Каменице пристизале или нешто треће?

Бесим Мехмедовић у судници тврди како је у јеку ратних дејстава он само дијелио лијекове! А прије три године у новембру 2014. године, инспекторима СИПА тврдио је другачије. Као врсан познавалац терена, био је водич Кибетовој групи, касније баш као и Елфета из Власенице - њен члан. Пуним именом набрајао је и остале чланове групе, до детаља образалагао њихову судбину и локације на којима су те 2014. живјели. Но и њега, гле чуда, сустигла амнезија.

Сада тврди да су му тадашњи властити потписи "смијешни" и да је све потписао "можда у незнању".

И док, на срамоту цјелокупног правосуђа, напрасно "амнезични" свједоци судницу претварају у позориште, бивши и садашњи Орићеви адвокати доминирају. Пресједају из једне у другу судницу. Мијењају само оптужене али не и тактику.

Лејла Човић и Сабина Мехић заступале су Насера Орића и Сабахудина Мухића. Човић заједно са Мирном Делалић - Сакиба Халиловића Кибета и Елфету Весели, а све три заједно - групу Орићевих војника, коју предводи Изет Арифовић а који су оптужени за убиство девет заробљених Срба у Залазју. И судска вијећа неријетко иста. Хоће ли бити и пресуда?