latinica  ћирилица
11/10/2017 |  19:21 ⇒ 12/10/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Највећи радови на Јахорини од Олимпијаде 1984. године (ВИДЕО)

На Јахорини највећи грађевински радови од зимске Олимпијаде 1984. године. Скијашке стазе уређују се по ФИС стандардима, обнављају саобраћајнице, гради ново језеро и припрема вјештачко осњежавање. Инвестиције Владе на Јахорни премашиле су 86 милиона КМ. У све то увјерио се и предсједник Републике Милорад Додик, који је посјетио Јахорину, а потом у Палама обишао тунел Каловита брда, чија је санација у току.
Јахорина, Олимпијски центар - Додик - Фото: СРНА
Јахорина, Олимпијски центар - ДодикФото: СРНА

На Јахорни раде као да се припремају да буду домаћини још једне Олимпијаде. Након више три деценије на планани се стазе прилагођавају ФИС стандардима. Обнављају се путеви, рјешава проблем паркинга. И све је подређено приремама за пројекат вјештачког осњежавања Јахорине.

И предсједник Српске увјерен је Јахорина на путу да се врати на мапу водећих европских ски-центара. Додик је посјетио градилиште вјештачког језера које ће водом снабдијевати систем вјештачког осњежавања. Он каже се на Јахорни јасно виде инвестиције Владе Српске које премашују 86 милиона КМ.

- Овдје се очекивао свеобухватан приступ и инвестиција. Почели смо са увођењем новог менаџмента и реализацијом планова које смо договорили у оквиру институција, што се ево види овдје на Јахорини - рекао је Додик.

Најближи пут до Јахорине је кроз Пале, а у току је санација тунела на улазу у ову општину. Радови би требало да буду завршени до почетка зимске сезоне.

Директор предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић нагласио је да су финансирање радова на тунелу подржали Влада и предсједник Српске.

- Због ових радова неће бити угрожена зимска сезона на Јахорини - рекао је Нешић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да санација тунела "Каловита брда", за шта је издвојено 1,3 милиона КМ, има огроман значај за Пале и Јахорину.

- Очекујемо да ће тунел бити отворен на вријеме, а то је 2. или 3. децембар - рекао је Југовић.

Предсједник Републике Милорад Додик подсјетио је да се уз подршку Влада Српске и Србије у Палама реализују многи инфраструктурни пројекти. Слиједи санација Романијске улице у Палама и завршетак спортске дворане и градског трга у Источном Новом Сарајеву. Нова болница у Источном Сарајеву гради се по плану и биће завршена на јесен идуће године, каже предсједник Српске.

- Све то говори да заједно можемо да урадимо више и важно је да људи овдје осјете присуство државе Републике Српске и да на тај начин градимо повјерење у институције - нагласио је Додик.

Додик је поручио да Влада Српске подржава план начелника општине Пале Бошка Југовића да фабрика Фамос Коран буде откупљена и претворена у индустријску и пословну зону и да је већ дозначен новац општини за куповину те локације, како би што прије постала власништво општине.