X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:25 | Аутор: РТРС

Амерички медији - Хрватска безочно крије своје злочине у Холокаусту

У Хрватској је у току рехабилитација и глорификација усташа и међународне институције морају да се ангажују у вези са овим проблемом, пише амерички онлајн часопис "Таблет".
Хрватска застава - Фото: Getty Images
Хрватска заставаФото: Getty Images

У тексту под насловом "Хрватска безочно покушава избацити из историје своје злочине у Холокаусту" аутора Менахема Розенсафта, Хрватска је смјештена у контекст алармантног и све већег таласа антисемитизма у источној Европи.

Аутор подсјећа да су представници јеврејске заједнице, заједно са лидерима српске мањине, бојкотовали протекле двије године државне комеморације у Јасеновцу и на тај начин "одбили да одобре историјски ревизионизам са одјеком порицања Холокауста, чији је циљ да се рехабилитују усташе", које су током Другог свјетског рата "агресивно и загрижено" убиле стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја.

Истичући да се у Хрватској одвија рехабилитација и глорификација усташа, аутор као први примјер тога наводи фудбалску утакмицу између хрватске и израелске репрезентације 2016. године, преноси загребачки портал "Индекс".

"Хрватски навијачи су скандирали злогласни усташки поздрав `За дом спремни!`, а тадашњи хрватски премијер Тихомир Орешковић је сједио на трибинама и није реаговао", пише "Таблет" и додаје да је након утакмице Орешковић, ипак, издао саопштење у којему тврди да он и Влада "осуђују усташе".

"Таблет" подсјећа да је то учинила и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић током посјете Израелу 2015. године, али да се касније у Канади фотографисала са исељеницима који су држали заставу са усташким симболима.

У тексту се подсјећа да се Китаровићева похвалила да воли да слуша пјевача Марка Перковића Томпсона, који редовно глорификује усташе.

Аутор указује и да је бивши министар културе Хрватске Златко Хасанбеговић екстремни националиста, који је био на премијери филма Јакова Седлара "Јасеновац - истина", у којему се Јасеновац не описује као логор смрти у којем су усташе починили тешке злочине, већ као доброћудни радни логор.

У тексту се подсјећа да је Хасанбеговић тада похвалио филм, док је амбасадор Израела у Загребу, након што је одгледала филм, у отвореном писму поручила да Седларово дјело селективно приказује историју и покушава умањити размјере страшних злочина који су почињени.

Аутор текста, који је објавио часопис "Таблет", детаљно се бави и постављањем спомен-плоче погинулим ХОС-овцима са усташким поздравом у Јасеновцу, те критикује Владу Андреја Пленковића јер спомен-плочу није одмах уклонила.

У тексту се наводи да геноцид над Јеврејима, Србима и другима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ нису спороводили Нијемци, већ домаће снаге, те подсјећа да су усташе основале неколико логора, од којих је најстрашнији био Јасеновац који је био "Аушвиц Балкана".

Аутор критикује и актуелну поставку музеја у Јасеновцу, који је више представљен као збирни и радни логор него као логор смрти.

Доста простора у тексту посвећено је и антисемитским испадима Фрање Туђмана док је био предсједник Хрватске, па се тако спомиње његова изјава да је срећан што му супруга није ни Српкиња ни Јеврејка, као и да је умањивао број убијених Јевреја у НДХ, због чега се касније два пута извињавао Свјетском јеврејском конгресу.

"Туђман је ефективно започео процес претварања усташа у хрватске патриоте, тврдећи да Хрвати фашисти и Хрвати антифашисти заслужују једнако признање за своју службу домовини", констатује "Таблет" и цитира "Њујорк тајмс", који је 1997. објавио да је очигледно да се Хрватска није успјела суочити са својим фашистичким насљеђем и да су Хрвати рехабилитовали хрватске колаборационисте усташе.

"Таблет" пише да се послијератна освета Титових партизана не може изједначавати са усташким злочинима, те да се и у Србији рехабилитују нацистички колаборационисти.

"Прерушавање усташа у националне хероје и узоре има забрињавајуће конотације у земљи и региону, гдје су етничка мржња и сукоби имали катастрофалне посљедице, не само током Другог свјетског рата, него и током балканских ратова деведесетих година прошлог вијека", пише портал "Таблет", који на крају чланка о успону филоусташтва у Хрватској апелује на међународне институције да се ангажују око овог проблема.

Амерички онлајн часопис "Таблет", покренут 2009. године, један је од најутицајнијих јеврејских медија на свијету који цитирају сви, од "Њујорк тајмса" до Асошијетед преса.

Аутор текста за "Таблет" Менахем Розенсафт правни је савјетник Свјетског јеврејског конгреса и предавач права на познатим америчким увинерзитетима Корнел и Колумбија.

Извор: Срна