latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Б.Лука: Конкурс за додјелу стипендија студентима 16. октобра

Градска управа Бањалука расписаће у понедјељак, 16. октобра, конкурс за додјелу градских стипендија студентима првог циклуса високошколског образовања, у оквиру овогодишњег програма подршке младима вриједног више од 1,6 милиона КМ.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Овогодишњим градским буџетом за стипендирање је предвиђено 1,6 милиона КМ, с тим да ће, према процјенама, једна трећина бити усмјерена за студенте, саопштено је из Градске управе.

Према конкурсу, додјељују се три врсте стипендија, а највећа помоћ предвиђена је за студенте који су изабрали неке од дефицитарних звања, и то мјесечни износ од 250 КМ, односно на годишњем нивоу 2.500 КМ.

Према овогодишњим правилима, у дефицитарне студије сврстани су електротехника, биологија и физика.

Мјесечна стипендија за остале студенте, према социјалном статусу и школском успјеху, износиће 130 КМ.

Крајем новембра требало би да буду познати и резултати јавног конкурса за додјелу стипендија ученицима средњих школа.

Према објашњењу надлежних из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, на објаву резултата овог конкурса чека се нешто дуже јер се ове године за стипендије пријавило чак 1.300 ученика, и то највећи дио њих по основу оствареног школског успјеха.

Они ће на годишњем нивоу добити стипендију од 800 КМ /стипендисти по основу школског успјеха и социјалног статуса/, те 1.600 КМ они који су изабрали неке од дефицитарних звања.

Стипендије се исплаћују у мјесечним траншама, и то 10 мјесеци у години.