latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:28 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

"Срби не смију прећи преко ослобађања Насера Орића!" (ВИДЕО)

Организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата регије Бирач траже посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој би се парламент одредио о будућим корацима након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу.
Српска удружења о пресуди Орићу - Фото: РТРС
Српска удружења о пресуди ОрићуФото: РТРС

Борачка организација, породице погинулих и остала удружења из овог региона траже и да МУП Српске истражи наводе о притисцима на свједоке у предмету Орић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да ће се парламент изјаснити када званично добије захтјев удружења с подручја Бирча.

Ослобађање Орића оптужби за убиство српских заробљеника је црвена линија преко које Срби у Републици Српској и БиХ неће прећи. Огранизације проистекле из одбрамбено–отаџбинског рата траже да се о овом питању изјасне све институције.

- Потребно је да се НСРС, као највиша законодавна институција, одреди према овој пресуди и донесе коначне смјернице - каже Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Ко је вршио притиске на свједоке, да ли су мијењани искази у предмету Орић и зашто, ко је узео новац- на сва питању ове организације траже одговоре.

- Мора се на терену радити. Ми имамо одређена сазнања, али је потребно да се МУП укључи како би се открило ко је узимао новац и ко то купује аутомобиле и куће тим новцем - каже Винко Лале из Удружења логораша регије Бирач.

Бранислав Васиљевић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница, каже да МУП Српске треба да открије имена оних који су узимали новац.

Удружења траже од српских представника на свим нивоима власти да заузму јединствен став када је у питању пресуда Орићу и рад бх. правосуђа.

- Сви морају заузети јединствен став, а то је борба против Суда и Тужилаштва БиХ - каже Милош Ступар, предсједник Регоналног одбора борачке организације Републике Српске.

Удружења траже и да се испоштује Закључак Народне Скупштине Републике Српске из 2015. године по којем би се оформио фонд за помоћ Србима који су оптужени и осуђени за ратне злочине пред домаћим и страним судовима.