latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:41 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Голићева у Требињу

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Влада Српске уложила готово 900.000 КМ у реконструкцију Болнице у Требињу додавши да су то прва улагања у обнову ове здравствене установе у посљедњих више од пет деценија, од када је почела са радом.
Голић са руководством града Требиња - Фото: СРНА
Голић са руководством града ТребињаФото: СРНА

Голићева је током данашње посјете требињској Болници, чија је реконструкција у току, навела су ова улагања поклон Владе Српске граду Требињу. Она је истакла да након реконструкције крова и фасаде и постављања нових отвора у првој фази, слиједи друга фаза која подразумијева нови начин гријања овог објекта.

"Друга фаза је инсталисање топлотних пумпи, потпуно други и знатно скупљи систем грејања, за које је Министарство успјело да обезбиједи 50 одсто бесповратних средстава, а остатак новца издвојиће град Требиње", навела је Голићева.

Она је истакла да је Министарство изнијело пројекат енергетске ефикасности за цијелу БиХ у укупном износу од 17,3 милиона долара бесповратних средстава, али под условом да по пола износа иде у Републику Српску и Федерацију БиХ, односно да не буде досадашњи однос 40 према 60 у корист ФБиХ.

"Тај новац ће се са кофинансирањем локалних заједница и Владе Републике Српске трошити искључиво за реконструкцију и енергетско опремање свих јавних објеката, не само школских и здравствених", рекла је Голићева.

Реконструкција Болнице Требиње почела је 1. јуна, а завршетак радова планиран је у марту наредне године, у које ће у оквиру двије фазе бити уложено укупно 1.400.000 КМ. Голићева је прије посјете Болници разговарала са руководством Града Требиња, а присуствовала је и потписивању уговора за пројекат "Рехабилитација постројења за пречишћавање отпадних вода у Требињу". Вриједност уговора је 1.665.773 евра, од чега је милион евра грант Шведске агенције за међународни развој и сарадњу /СИДА/, а остатак су кредитна средства Европске инвестиционе банке.

Извор: СРНА