latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:16 | Аутор: РТРС

Тајани: Београд да буде једна од сљедећих чланица ЕУ

Предсједник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је данас да се "ради на томе да Србија постане једна од сљедећих чланица ЕУ".
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu) -
Антонио Тајани (Фото: etf.europa.eu)

Послије разговора са предсједником Владе Србије Аном Брнабић у Бриселу, Тајани је за јануар најавио своју посјету Србији, као и састанак српских и европских предузећа с циљем боље економске сарадње ЕУ и Србије.

Он је навео да су стабилност и просперите западног Балкана заједнички циљеви Европског парламента и земаља региона.

"Не повезује нас само географија, већ и историја, култура и заједнички коријени. ЕУ је наша заједничка домовина. Ја сам увјерен да ће будућност бити будућност проширења и проперитетна будућност унутар ЕУ", рекао је Тајани.

Он је оцијенио да Србија добро напредује ка ЕУ интеграцијама, те да очекује нове преговарачке позиције до краја године, али да су реформски напори на свим нивоима неопходни због добробити народа.

"Рјешавање питања у области владавине права је од круцијалног значаја са фокусом на реформу правосуђа по препоруци Европске комисије и Резолуције Европског парламента", додао је Тајани.

Он је похвалио сарадњу Србије и ЕУ у области миграција и безбједности, наводећи да је Србија важан партнер ЕУ када је ријеч о заједничким изазовима миграција и безбједности, те да је Брисел спреман да даље јача ту сарадњу.

Брнабићева је рекла новинарима да је у разговору са највишим званичницима ЕУ видјела да су напори Србије поптуно препознати у Бриселу и да се на Србију рачуна као на искреног и одговорног партнера у европским интеграцијама, те да је Србија кандидат на кога се озбиљно рачуна за нови талас проширења.

Она је потврдила да ће почетком наредне године Тајани посјетити Србију.

Брнабићева је рекла да јој је било важно да њена прва званична посјета буде Бриселу, како би се дао сигнал колико су Србији важне европске интеграције и да је то највећи приоритет у политици Београда.

Брнабићева је захвалила на подршци Србији у евроинтеграцијама и оцијенила да ће долазак групе инвеститора оснажити економске реформе у земљи, пренијели су београдски медији.

Она је рекла да се након економског оснаживања Србија може посветити трећем стубу на којем почива њен европски пут, а то је реформа правосуђа.

Брнабићева је захвалила и на подршци и разумијевању које је ЕУ исказала према Србији током мигрантске кризе са којом је суочена од 2015. године и додала да Србија остаје привржена заједничкој безбједносној политици ЕУ.

Извор: СРНА