X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/10/2017 |  13:51 | Аутор: РТРС

Махмуљин и Изетбеговић са припадницима одреда "Ел муџахедин"

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочин припадника одреда "Ел муџахедин" над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године, приказан је снимак настао након пада Возуће, на којем Махмуљин и предсједник такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић сједе за столом са припадницима одреда Ел Малијем и Ајманом.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

То је на данашњем рочишту потврдио сниматељ у команди Трећег корпуса Мирза Главаш, који је рекао да је присуствовао том догађају, али да није сигуран да ли је то његов снимак, јер је ту било много новинарских екипа.

Главаш је изјавио да је у више наврата видио Ајмана да улази у команду Трећег корпуса, али да не зна зашто је он долазио и код кога је ишао, додавши да је неколико пута и сам разговарао са Ајманом.

Свједок Тужилаштва Един Шарић, који је радио у Одјељењу службе безбједности Трећег корпуса у Сектору за контраобавјештајне послове, изјавио је да је одред "Ел муџехедин" учествовао у операцији "Фарз", те да је чуо да су том приликом од неких јединица из састава Трећег корпуса отели педесетак ратних заробљеника.

Шарић је рекао да су, према његовим сазнањима, људи које је отео одред "Ел муџахедин" убијени, мада, како каже, не зна како и када.

Он је посвједочио да је имао прилику да види списак на којем су била 52 заробљена, те да претпоставља да је та информација била позната и његовим надређенима, истакавши да унутар његовог сектора нису много разговарали о томе, пошто је њихов посао био контраобавјештајно дјеловање.

Према његовим ријечима, у Центар за прихват заробљеника у Зеници доведена је група заробљеника међу којима су се налазиле и три жене, које су биле заточене у логору "Ел муџахедин", са којима је имао прилику да разговара.

"Жене су биле у запуштеном стању, а видио сам повреде настале од везивања и модрице, али нисам их скидао, тако да нисам могао видјети да ли имају још повреда по тијелу. Колико се сјећам, једна од њих је била престрашена, јер је у логору видјела одсјечену главу, што је код ње изазвало огроман страх", посвједочио је Шарић.

Свједок је рекао да му је она на једном од наредних испитивања рекла да је истраумирана сценама убистава и пуцњаве која су се дешавала на "13. километру" у логору одреда "Ел муџахедин".

Шарић је нагласио да је са сваког саслушања заробљеника правио записник који би предао свом претпостављеном Осману Влајчићу, те да претпоставља да је о томе требао бити и информисан Махмуљин.

Он је истакао да никада није имао никакав контакт са припадницима одреда "Ел муџахедин".

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Извор: СРНА