latinica  ћирилица
11/10/2017 |  12:48 | Аутор: РТРС

Поповић: Усвојити резолуцију о војној неутралности

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић сматра да Народна скупштина Републике Српске мора усвојити резолуцију о проглашењу војне неутралности, јер би тиме Српска показала да је фактор мира и стабилности.
Гостимир Поповић (фото: facebook.com) -
Гостимир Поповић (фото: facebook.com)

"Република Српска има намјеру да гради мир и стабилност, а усвајањем резолуције јасно би показала какву будућност жели на овим просторима", рекао је Поповић Срни, говорећи о Приједлогу резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници.

Он каже да је резолуција о проглашењу војне неутралности требало да буде усвојена раније.

"Међутим, никада није касно за усвајање овако важног документа. Република Српска мора слиједити Србију у ставовима о чланству у појединим војним савезима", додао је Поповић.

Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, чији су предлагачи клубови посланика СНСД, СП и СДС-К, требало би да буде разматран на сједници Народне скупштине, која је заказана за 17. октобар.

У Приједлогу резолуције је наведено да територија Републике Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Републике Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу је прецизирано да је Република Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина Републике Српске доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на коме би била донесена коначна одлука о овом питању", додаје се у Приједлогу резолуције.

Извор: Срна