latinica  ћирилица
11/10/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ разматрао рјешења о притвору

Уставни суд БиХ одбацио је на данашњој сједници један број апелација које су поднесене неблаговремено или након истека рока за подношење апелације или преурањено, односно у случајевима у којима је утврдио да апеланти у претходном поступку нису искористили све расположиве правне лијекове.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС


Уставни суд БиХ је донио, између осталих, и 19 одлука у предметима у којима су апелације биле поднесене против рјешења о притвору, односно мјерама забране, саопштено је из ове правосудне институције.

Одлучујући о апелацијама у вези са Европском конвенцијом за заштити људских права и основних слобода у односу на доношење одлуке у разумном року, о допустивости и меритуму, Уставни суд је донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење, те одбио као неоснован један број апелација, код којих је закључио да такве повреде није било.

У случајевима у којима је Суд утврдио да постоји повреда права апеланата на правично суђење, надлежним судовима или управним тијелима наложено је да хитно окончају поступке, те да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете ради извршења одлука.

Извор: СРНА